Loopbaan

Carriere
sollicitanten

Vraag naar IT'ers piekt in eerste halfjaar 2021

Forse groei houdt hele jaar aan

© Shutterstock fizkes
18 augustus 2021

Forse groei houdt hele jaar aan

Het aantal vacatures in de IT-branche is in de eerste helft van dit jaar fors gestegen. Verwacht wordt dat het aantal IT-banen ook in de tweede helft van dit jaar zal blijven groeien. Dat hangt samen met een gestegen behoefte van zowel consumenten als zakelijke gebruikers aan verdere digitalisering.

Dat blijkt uit de IT-arbeidsmarktrapportage van detacheerder Experis iSense, die zich hiervoor baseert op de gegevens van Jobdigger. Terwijl het aantal vacatures in de laatste drie maanden van 2020 maar langzaam toenam, is vanaf januari een enorme piek te zien die ook in het tweede kwartaal doorgaat. Over het eerste kwartaal nam het aantal vacatures toe met ruim 65% tot in totaal 103.088. De stijging is onder meer te danken aan het vele thuiswerken door de coronacrisis, waardoor de vraag naar digitale diensten is gestegen. Dat blijft dit jaar stijgen, verwacht iSense en daarmee ook het aantal vacatures in de IT-branche.

De piek wordt ook verklaard doordat de meeste bedrijven zich door de pandemie in 2020 niet op personele groei richtten. Na het vaststellen van de budgetten in december voor 2021 is echter een duidelijke trend te zien van forse investeringen in zowel IT-projecten als in het aantrekken van nieuw personeel.

Functies waarnaar de vraag het sterkst is gestegen zijn die van Javascript Developer (162,75%) en die van Manager Kwaliteit (95,98%). Naar de functie van werkplekbeheerder is de vraag echter gehalveerd, wat geweten wordt aan het toegenomen thuiswerken.  

Het sterkste herstel in het tweede kwartaal van dit jaar is te zien in Limburg (88,34%) en Drenthe (65,43%). Die provincies waren vorig jaar juist het hardst getroffen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.