Overslaan en naar de inhoud gaan

VPN-afluisterapp kost Facebook nu nog eens miljoenen

Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, is woensdag in Australië veroordeeld tot een boete van 20 miljoen Australische dollar (ruim 12 miljoen euro) wegens het verzamelen van privédata via een applicatie die juist de privacy van Facebookgebruikers moest vergroten. Ook moet het bedrijf 400.000 dollar betalen om de juridische kosten te dekken van de Australische consumentenautoriteit, die de zaak had aangespannen.
smartphone spioneren
© Checkmarx
Checkmarx

De kwestie draaide om de VPN-app (virtual private network) die Facebook in 2016 en 2017 zijn gebruikers aanbood voor op hun smartphone. Zo'n app voor netwerkverbindingen verhult het IP-adres van de gebruiker als die sites op internet bezoekt. Facebook adverteerde zijn app Onavo als een middel om persoonlijke informatie te beschermen. Ondertussen verzamelde Onavo echter gegevens over locatie, gebruik, bezochte websites en andere applicaties op de telefoon. Facebook gebruikte die informatie weer voor advertentiedoeleinden.

Gebruikers misleid

Door dat niet duidelijk te vertellen, zijn consumenten volgens de rechtbank misleid en waren zij niet in staat om een goede afweging te maken. In de uitleg van het vonnis schrijft de rechtbank dat het Meta een miljardenboete had kunnen opleggen, omdat de applicatie in Australië 271.220 keer is gedownload. En voor elke overtreding van het consumentenrecht kan een boete van 1,1 miljoen dollar worden opgelegd. De rechtbank koos er echter voor de kwestie te zien als "een en dezelfde vorm van gedrag", waardoor de boete flink lager uitvalt.

Begin 2018 was ook in Nederland wel duidelijk dat de Onavo-app van Facebook het social network meer privacy-informatie gaf. Naast gegevens over gebruikers en hun gedrag online kreeg het bedrijf van Mark Zuckerberg data in handen over welke apps populair zijn en dus een bedreiging - of (overname)kans - voor Facebook kunnen zijn. Daarnaast was inzichtelijk welke nieuwe functies van welke apps aanslaan en welke niet. Eerder had 's werelds grootste social network al dreigende concurrentie van Instagram, WhatsApp en Snapchat op verschillende manieren weten te pareren, waaronder ronduit overnemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in