Overslaan en naar de inhoud gaan

VPN-afluisterapp van Facebook niet meer in Apple App Store

Facebook verwijdert zijn VPN-app Onavo Protect uit de App Store voor iOS. Apple had daar om gevraagd. Onavo zorgt voor een virtual private network dat gebruikers afschermt voor de websites die zij bezoeken, maar geeft tegelijkertijd Facebook inzicht in al die data. Dat laatste mag volgens Apple's app-regels niet.
Bespioneren
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Afgelopen februari waarschuwden enkele techwebsites al voor de VPN-dienst van Facebook. Vervolgens adviseerde ook de Consumentenbond om de gratis app niet te gebruiken.

Monitoren van gebruik

De app ligt niet alleen een VPN-verbinding, maar stelt Facebook ook in staat om de gebruikersactiviteit over verschillende apps te monitoren. Op computers gebeurt dit al doordat het social network middels cookies en andere middelen gebruikers kan blijven volgen op het grotere internet. Apps op smartphones verhinderen deze traditionele trackingmethodes echter. Met de gratis aangeboden VPN-client had Facebook daar een oplossing voor gevonden.

Volgens de Wall Street Journal voerde Apple eerder deze maand gesprekken met Facebook over de app, omdat deze in strijd is met de regels van de App Store. “We zijn altijd duidelijk geweest tegen de gebruikers van Onavo over de informatie die het verzamelt en hoe we die gebruiken”, aldus Facebook in een statement aan The Verge. Het bedrijf zegt de regels die Apple stelt aan apps te respecteren.

De Android-uitvoering van Onavo is nog wel te downloaden in Google's Play Store.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in