Innovatie & Strategie

VodafoneZiggo verlaat AMS-IX
Telco VodafoneZiggo vermijdt Amsterdams internetknooppunt nu helemaal.
Telco VodafoneZiggo vermijdt Amsterdams internetknooppunt nu helemaal.
VodafoneZiggo heeft de stap gezet om zijn dataverkeer niet langer via AMS-IX te laten lopen. De afhandeling van het internetverkeer is geïntegreerd met dat van moederbedrijf Liberty Global, vanwege efficiëntie. Dit laat VodafoneZiggo weten aan AG Connect.
Er is geen sprake van een splitsing in soorten verkeer waarbij nog wel deels gebruik wordt gemaakt van AMS-IX. Het vermijden van het knooppunt voor internetverkeer geldt voor al het dataverkeer van VodafoneZiggo. "Het is efficiënter de afhandeling van het internetverkeer met dat van Liberty Global te integreren", antwoordt de persvoorlichter van het telecombedrijf op vragen van AG Connect.
Met maand uitstel
Het vertrek van telecomaanbieder VodafoneZiggo bij het Amsterdamse internetknooppunt is per 30 november gerealiseerd. Volgens de oorspronkelijke planning zou dit al op 30 oktober gebeuren, maar dat is nog uitgesteld. Over dat uitstel verklaart VodafoneZiggo nu dat niet vanwege problemen is gebeurd. "Dat het een maandje later was dan eerst gepland heeft geen bijzondere reden. Gewoon omdat we 100% zeker wilden hebben dat het goed ging."
In november vorig jaar bleek al dat grote telecombedrijven in toenemende mate AMS-IX vermijden voor peering van hun dataverkeer. Uit kostenoverwegingen laten T-Mobile, KPN en VodafoneZiggo minder verkeer lopen via AMS-IX. Dit zet Nederlandse internetbedrijven voor het blok, wist het FD te melden. Die telecomklanten staan dan namelijk voor de keuze om óf meer te betalen óf het risico te nemen van slechtere verbindingen naar hun eindgebruikers.
Eerder al (even) T-Mobile
Net iets meer dan een jaar geleden heeft T-Mobile onrust veroorzaakt toen het plots 'afstapte' van AMS-IX. De telecomprovider liet toen via een aanpassing in zijn netwerk verkeer via Duitsland lopen, maar dat bleek sommige klanten hogere latency en ook packet loss te bezorgen. T-Mobile heeft die aanpassing vervolgens teruggedraaid; de routering via moederbedrijf Deutsche Telekom was van de baan.
Update:
Foutje gecorrigeerd: niet afgelopen maand, maar november vorig jaar.
Ik heb een nieuwe labtop.
Ik vind dat nieuwe ding maar moeielijk.
Ik zoek me gek naar het e-mailadres.
Er is nogal een verschil tussen 'vermijden' en 'mijden'.
De auteur zal het laatste bedoelen;
Het is natuurlijk een onzin verhaal dat dit iets met kosten te maken heeft. Verkeer via een Internet Exchange uitwisselen kost doorgaands niet meer dan datzelfde verkeer via transit in te kopen. Buiten dat, is het ook een kwestie van kwalitatieve routes aanbieden aan je klanten, de kortste routes met de minste latency en minste congestie. Internet Exchanges dragen hieraan bij.
Wat LibertyGlobal echter wil bereiken is dat mensen hun gaan betalen, voor toegang tot hun klanten. Ergo: men wil twee keer afrekenen, de ene keer via de maandelijkse fees van hun abo-houders en anderzijds ook nog eens via de aanbieders van content en diensten. Het is gewoon de oude kabelaars-mentaliteit.
Helaas is Nederland een kabel-land. KPN heeft veel te weinig geinvesteerd in alternatieven via hun koper danwel directe fiber verbindingen. Met (Vodafone)Ziggo als enige serieuze aanbieder van Internet verbindingen en KPN niet zo heel veel opener in hun "peering policy", zitten we hier wel met een serieus probleem, als we voorloper willen blijven op gebied van Internet connectivity.