Beheer

Infrastructuur
VodafoneZiggo

VodafoneZiggo: geen kwaliteitsverlies door exit AMS-IX

Géén navolging van problemen T-Mobile bij vermijding AMS-IX.

VodafoneZiggo winkel © VodafoneZiggo
4 december 2020

Géén navolging van problemen T-Mobile bij vermijding AMS-IX.

VodafoneZiggo verklaart dat zijn verlaten van internetknooppunt AMS-IX geen nadelige gevolgen voor klanten zal hebben. "Als latency al toeneemt, zal dat minimaal zijn. Van packet loss is geen sprake", antwoordt het bedrijf op vragen van AG Connect. Beide netwerkproblemen speelden wel toen T-Mobile een jaar geleden weg ging bij AMS-IX, en waar het gauw op is teruggekomen.

De persvoorlichter van het telecombedrijf voegt hier nog aan toe: "De komende periode word de performance nauwlettend in de gaten gehouden en als er latency te hoog oploopt zullen wij indien nodig actie ondernemen". Dit in antwoord op vragen of VodafoneZiggo voorzieningen heeft genomen tegen eventuele hoge(re) latency en packet loss, en wat voor voorzieningen dat dan zijn.

Peering van moederbedrijf

Met ingang van 1 december loopt er geen dataverkeer van VodafoneZiggo meer via AMS-IX. In plaats daarvan loopt al het verkeer via moederbedrijf Liberty Global, "en de peering exchanges waar zij op aangesloten zijn".

Hierbij heeft VodafoneZiggo wel een ruime capaciteit voorhanden. De persvoorlichter laat weten dat de volledige piekcapaciteit van het bedrijf op dit moment ligt op ongeveer 6.5 Tbps (Terabit per seconde). "En die loopt telkens op."

Internetknooppunt AMS-IX is begin dit jaar voor het eerst boven de 8 Tbps gekomen. Dat toenmalige nieuwe record is in maart bereikt, door de intelligente lockdown die toen in Nederland is ingevoerd. Vervolgens is begin vorige maand een nog hogere piekbelasting gehaald: 9 Tbps. De coronagolf en slecht weer hebben voor nog meer dataverkeer gezorgd.

'Vertrek niet overschatten'

Daarbij was VodafoneZiggo slechts één van de partijen waarlangs verkeer door AMS-IX 'stroomde'. De woordvoerder van het internetknooppunt laat aan AG Connect weten dat de impact van het vertrek van VodafoneZiggo ook weer niet overschat moet worden. "Wij vinden het uiteraard jammer dat VodafoneZiggo bij AMS-IX vertrekt. Met name voor lokale connectiviteit is het een belangrijke partij."

Dat belang wordt echter wel gelijk gerelativeerd door de woordvoerder. "Anderzijds is de impact ook weer niet te overschatten. AMS-IX verwerkt vooral internationaal internetverkeer. Het gros van de partijen (880+ in Amsterdam) die aangesloten zijn bij AMS-IX (75%) komen uit het buitenland."

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.