Overslaan en naar de inhoud gaan

AMS-IX topt voor het eerst boven 8 Tbps

De maatregelen om de gevolgen van de coronapandemie te dempen, hebben geleid tot een scherpe toename van het verkeer op de AMS-IX, een van de belangrijkste internetknooppunten van Europa.
AMS-IX 8Tbps piek
© AMS-IX
AMS-IX

In februari stroomde er dagelijks zo'n 48 tot 50 petabyte aan dataverkeer door de routers van de AMS-IX.

Vanaf 11 maart - de dag dat de wereldgezondheidsorganisatie WHO de uitbraak van COVID-19 bestempelde als een pandemie - is het verkeer scherp gestegen naar 56 tot 58 petabyte, ofwel een stijging van 17 procent.

Gisteren was voorlopig een piekdag, waarbij voor het eerst in de geschiedenis de mijlpaal van 8 terabyte per seconde (Tbps) werd gepasseerd. De AMS-IX heeft nog behoorlijke ruimte voor groei, met een maximale capaciteit van 34,6 Tbps.

In december vorig jaar bereikte het verkeer voor het eerste een piek van 7 Tbps. Het Amsterdamse knooppunt is eigenlijk verdeeld over veertien gekoppelde locaties in Amsterdam en Haarlem en op Schiphol.

Uitwisseling mobiel verkeer daalde sterk

Tegelijk met de sterke stijging van het dataverkeer op het vaste netwerk, zo meldt de AMS-IX, is er een tegengestelde beweging te zien op de platforms waar de aanbieders van mobiele telefonie hun roaming afhandelen. Denk aan het verkeer dat klanten van een Nederlandse telecomaanbieder genereren wanneer ze in het buitenland zijn of omgekeerd klanten van buitenlandse telecomaanbieders die in Nederland hun smartphone gebruiken voor dataverkeer. Na 10 maart trad een sterke daling in de uitwisseling op. Nu handelen deze platforms nog slechts de helft af van de normale verkeersstromen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in