Innovatie & Strategie

Infrastructuur
zendmast

Vodafone en T-Mobile lopen vooruit op 5G

5G-abonnementen verkrijgbaar, maar gebruikers wachten nog op toestellen, netwerken en frequenties.

5G antennemast © Vodafone
12 februari 2020

5G-abonnementen verkrijgbaar, maar gebruikers wachten nog op toestellen, netwerken en frequenties.

Het gros van de klanten van Vodafone heeft in principe vanaf maart een abonnement dat toegang geeft tot 5G, snel draadloos internet. Concurrent T-Mobile biedt vanaf deze maand al abonnementen aan die ondersteuning bieden voor 5G. Vodafone brengt de eerste 5G-smartphones aanstaande woensdag uit, maar ondertussen heeft het nog niet al zijn antennes aangepast voor 5G. Daarnaast moet de frequentieveiling nog plaatsvinden.

Alle bestaande en nieuwe klanten met een standaardabonnement, Vodafone Red genaamd, krijgen vanaf volgende maand toegang tot 5G. Het is nog onduidelijk wanneer klanten daadwerkelijk gebruik kunnen maken van dit snellere netwerk. Daarvoor hebben ze namelijk compatibele toestellen nodig én ondersteuning voor de telecomtechnologie in de netwerken van de aanbieders. Dekking speelt daarbij ook nog een rol.

Kip-en-eiprobleem?

Nog niet alle antennes van Vodafone zijn al voorzien van de benodigde technologie. Het bedrijf verklaart volop bezig te zijn om zijn netwerk (wat het GigaNet noemt) geschikt te maken voor 5G. "Zo is de kern van het mobiele netwerk ('core-netwerk') al honderd procent klaar voor 5G. Samen met netwerkpartner Ericsson is het bedrijf actief om zijn antennepark stapsgewijs te upgraden door het monteren van 5G apparatuur en het uitbreiden van de benodigde capaciteit", aldus Vodafone nu in zijn persbericht over de zogeheten '5G-ready' abonnementen.

Daarnaast moet de telecomaanbieder, net als zijn concurrenten, nog wachten op de veilingen van de frequenties. In Nederland worden de radiofrequenties voor 5G in twee rondes geveild, wat in de loop van het jaar zal plaatsvinden. T-Mobile steekt qua abonnementen zijn concurrent Vodafone de loef af: eerstgenoemde biedt vanaf deze maand al abonnementen aan met ondersteuning voor 5G.

Vodafone biedt vanaf woensdag al wel de eerste toestellen aan die 5G ondersteunen. Het gaat hierbij om drie varianten van de net gepresenteerde Galaxy S20 van fabrikant Samsung. Klanten die nog gewoon huidige smartphones (met ingebouwde modems voor maximaal 4G) kunnen sowieso geen gebruikmaken van 5G.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.