Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet hoopt 900 miljoen te halen uit 5G-veiling

De veiling van frequenties voor het nieuwe mobiele 5G-netwerk moet zeker 900 miljoen opleveren, zegt het kabinet. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) is donderdag gestart met een consultatie over de veelbesproken veiling.
© Huawei
Huawei

De veiling is een politiek gevoelig onderwerp, omdat er onder meer vanuit de Tweede Kamer angst heerst dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarom stelde het kabinet extra eisen aan de telecomproviders die een gooi mogen doen naar een frequentie voor het snelle netwerk.

Hint naar Huawei

Telecomaanbieders in Nederland "kan worden opgedragen dat zij bepaalde leveranciers zullen moeten uitsluiten op basis van criteria zoals vermoedens van misbruik of spionage", voegt Keijzer daar vandaag aan toe. De staatssecretaris hint vermoedelijk op bedrijven als het Chinese Huawei, waarover grote zorgen leven.

Ook neemt het kabinet maatregelen om een te sterke marktpositie van een van de telecombedrijven te voorkomen. Bedrijven mogen over maximaal 40 procent van het totaal aantal frequenties beschikken, zodat er minstens drie partijen zijn die "openbare, snelle mobiele communicatie zoals 5G" aanbieden.

Een eerdere veiling van de 5G frequenties in Duitsland is inmiddels achter de rug en bracht miljarden meer op dan verwacht werd. De Duitsland rekende op een opbrengst tussen de 3 en 5 miljard euro, maar kon uiteindelijk 6,6 miljard euro bijschrijven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in