Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Smart Home

Vijftienduizend huishoudens in Limburg weigeren slimme meter

Angst voor hackers en criminelen belangrijke reden

© Shutterstock
28 januari 2020

Angst voor hackers en criminelen belangrijke reden

Digitale gas- en elektriciteitsmeters zijn bij 488.000 adressen aangeboden in Limburg, dat meldt 1Limburg. Uit de cijfers blijkt ook dat zo’n vijftienduizend adressen hebben geweigerd.

Vanwege Europese afspraken moet in 2020 minstens 80 procent van de huishoudens in Nederland gas- en stroommeters vervangen hebben voor slimme meters.

Tevreden

Inmiddels zijn er in Limburg meer dan 430.000 slimme elektriciteitsmeters vervangen. Bij gasmeters ligt het aantal op zo’n 372.000. Enexis stelt zeer tevreden te zijn met het resultaat. De cijfers komen volgens het bedrijf overeen met het landelijke gemiddelde van 3 procent weigeringen.

Landelijk zijn er 7,9 miljoen huishoudens. Als het percentage ook landelijk geldt, dan weigeren ongeveer 237.000 huishoudens in Nederland een slimme meter. De doelstellingen voor Nederland zijn daarmee ruimschoots gehaald.

Hackers en criminelen

Tegenover 1Limburg geven geïnterviewden aan dat ze weigeren omdat ze niet in de gaten gehouden willen worden. Ook noemen ze angst voor hackers en criminelen.

De angst is volgens Enexis onnodig. Toch zijn er ook andere signalen over 'slimme' apparaten. Het Agentschap Telecom liet voor een onderzoek in september 2019 22 veelgebruikte apparaten onderzoeken in verschillende categorieën. Het gaat onder meer om routers, slim speelgoed, IP-camera's, slimme sloten, babyfoons en slimme thermostaten. Slechts vijf van die apparaten blijken relatief veilig te zijn. De overige zeventien scoorden matig tot zeer slecht op het gebied van basisveiligheid en privacyaspecten.
 

2
Reacties
Maris 29 januari 2020 09:49

Heel bijzonder dat onze overheid ons qua digitale bescherming in de kou laat staan. Het grote aantal "acceptanten" laat vooral zien dat Nederlanders nog steeds niet snappen hoe makkelijk IoT misbruikt kan worden. De overheid zou juist de burger moeten beschermen door te zorgen voor veilige techniek. Het begint bij bewustwording.

mark11 28 januari 2020 19:40

Tja de slimme meter heeft aan het eind van de discussie 0% toegevoegde waarde!

De meters gaan veel minder lang mee
De meters zenden of je het wil of niet 24/7/365 uit!!!
De enige die er winst bij hebben zijn de aandeelhouders van de gas en energie bedrijven minder controle is minder mensen in dienst dus meer winst!
De burger schiet er uiteindelijk niets mee op!!

Maar is de burger niet altijd de klos???

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.