Overslaan en naar de inhoud gaan

Versnellingen Firefox betalen niet uit

Mozilla bracht gisteren versie 61 uit van de Firefox-browser met nieuwe eigenschappen die de browser weer sneller in het gebruik moeten moeten maken. Hoewel de organisatie hard bezig is de tekortkomingen in de browser ten opzichte van Googles Chrome weg te werken, laten gebruikers zich niet verleiden hun standaardbrowser te veranderen.
Firefox 57
© Mozilla
Mozilla

Het is inmiddels al weer een half jaar geleden en vijf versies geleden dat Mozilla met veel tamtam Firefox Quantum aankondigde. De browser kreeg een nieuwe browsing engine ontstaan uit het Quantum Project. Hoewel de versienummering van de browser gewoon door bleef lopen - Firefox Quantum kreeg in november gewoon versienummer 57- bleef de naam Quantum plakken aan de grondige vernieuwing die had plaatsgevonden.

Firefox - ooit het belangrijkste alternatief voor Internet Explorer - heeft nooit de hegemonie kunnen pakken in de browsermarkt. Nadat Microsoft de stekker trok uit Internet Explorer door de Edge browser te introduceren tegelijk met Windows 10, was het Googles Chrome die met de buit er vandoor ging. Edge was bij de introductie niet af en kon de populariteit van default Internet Explorer op het Windows-platform niet overnemen. Chrome pakte volgens NetMarketShare in maart 2016 het stokje als marktleider over van Internet Explorer en groeide gestaag een jaar tijd van een marktaandeel van krap 40 procent naar bijna 60 procent om die positie niet meer los te laten.

Tabbladen vast 'opgewarmd'

Firefox kampte in dezelfde periode met problemen als geheugengebruik en stroomverbruik met als gevolg dat het marktaandeel juist daalde. Inmiddels heeft Firefox weer grote stappen gemaakt in technologische verbetering met de introductie van Firefox Quantum als belangrijkste upgrade. Met Firefox 61, die gisteren uitkwam, is ook het wisselen tussen tabbladen aangepakt. Door met de muis over een tabblad heen te gaan, start na een heel korte pauze al het laden van de betreffende pagina, dus zonder te klikken op het tabblad. Dat zorgt er voor dat wanneer wel wordt geklikt, de volledige pagina voor het gevoel veel sneller laadt dan normaal. Ook kunnen tabs worden verborgen. Die bijvoorbeeld veelgebruikte pagina's worden wel geladen in de achtergrond, maar niet getoond. Bij het oproepen ziet de gebruiker gelijk de verse pagina.

De Mozilla-organisatie heeft verder ook wat gedaan aan de zogeheten 'display list'. Deze lijst bouwt Firefox op bij het renderen van een pagina en bevat allerlei elementen zoals randen, achtergronden en tekst, die op de pagina getoond moeten worden en organiseert ze volgens de CSS-regels die de webbouwer heeft opgesteld. De nieuwste Firefox gaat slimmer om met deze display-lists. Tijdens het browsen werden voorheen steeds een nieuwe display list gemaakt. Nu past Firefox alleen de elementen aan die veranderen wat bij complexe sites enkele milliseconden aan opbouwtijd scheelt. Dat lijkt niks maar geeft wel het gevoel dat de site sneller is.

Geen effect op marktaandeel

Alle veranderingen ten spijt, hebben al deze pogingen geen enkel effect op het marktaandeel van Firefox. Volgens NetMarketShare daalde het aandeel van Firefox op het Windows-platform zelfs van 11,19 procent ten tijde van de introductie van Firefox Quantum naar 9,79 procent eind mei. Ondertussen verstevigde Chrome zijn positie in de zelfde periode met een groei van 61,92 procent in november 2017 tot 64,27 procent in mei 2018.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in