Management

Governance
Belastingdienst

'Verouderde IT-systemen Belastingdienst lopen ernstige risico’s'

Uitgaven aan IT bij Belastingdienst explosief gestegen.

Een kantoor van De Belastingdienst in Leeuwarden. © Flickr/Wikimedia Commons. Marvin Jansen van der Sligte
13 januari 2023

Uitgaven aan IT bij Belastingdienst explosief gestegen.

De Belastingdienst heeft in 2022 849 miljoen euro uitgegeven aan IT. Dat is ruim 80% meer dan tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers in handen van NRC.

Een groot deel van de uitgaven gaat naar onderhoud en reparatie van de vaak verouderde computersystemen. Bij een deel van de verouderde systemen is sprake van “ernstige continuïteitsrisico’s”, zo schrijft de krant op basis van interne stukken.

De kostenstijging zou ook zijn ontstaan door het overhevelen van taken naar de ICT-organisatie, grotere uitgaven aan cybersecurity, thuiswerken en het gestegen aantal werkplekken. Zo’n tweehonderd miljoen euro werd uitgegeven aan de inhuur van externe IT'ers.

Ambtenaren geven bij de krant aan dat de gestegen kosten onder meer de gevolgen zijn van het aanhoudende personeelstekort. Dat werd ook duidelijk uit onderzoek van AG Connect en Binnenlands Bestuur afgelopen zomer. De ICT is grotendeels verouderd, personeelstekorten leiden tot gebreken in toezicht en fraudebestrijding, en de Belastingtelefoon is slecht bereikbaar.

Vicieuze cirkel

NRC schrijft over een vicieuze cirkel waarin de Belastingdienst is terechtgekomen. "Bijna alle tijd, geld en mankracht gaan op aan het in de lucht houden van oude systemen en invoeren van nieuw belastingbeleid, waardoor de dienst te weinig ruimte heeft voor noodzakelijke ICT-vernieuwingen. Het probleem wordt zo elk jaar iets groter."

Door de problemen bij de Belastingdienst wordt het moeilijker om burgers te controleren. De belastingmoraal van Nederlanders wordt daarmee ondermijnd. Volgens NRC blijven rekeningen onbetaald en kochten ondernemers al minder vaak gecertificeerde kassasystemen, omdat ze toch niet gecontroleerd werden. 

Lees meer over
1
Reacties
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.