Management

Security
Huawei

'Vermeende spionage bij KPN door Huawei niet bewezen'

AIVD ziet Huawei nog altijd liever niet in telefoonnetwerken. 

© CC BY SA 2.0 - Flickr.com Open Grid Scheduler
30 oktober 2019

AIVD ziet Huawei nog altijd liever niet in telefoonnetwerken. 

De AIVD kan niet bewijzen dat Huawei voor de Chinese overheid spioneert bij KPN. Eerder dit jaar zou daar een onderzoek naar gestart zijn, al was toen nog niet bekend om welke telecomprovider het precies ging. 

'Inlichtingenbronnen' zeiden eerder dit jaar tegenover de Volkskrant dat Huawei een achterdeurtje zou hebben bij één van de drie grote telecomproviders. Welke telecomprovider dat was, kon de Volkskrant toen niet zeggen. Nu stelt de krant dat het om KPN ging. 

Via dat achterdeurtje zou het bedrijf bij klantgegevens kunnen komen, die gebruikt werden om binnen te komen bij Nederlandse bedrijven. 

Geen bewijs

De AIVD zou hier een onderzoek naar gestart zijn, zo lieten de inlichtingenbronnen destijds weten. Maar dat onderzoek heeft niets opgeleverd, blijkt nu. De Volkskrant meldt namelijk dat de inlichtingendienst geen bewijs kon vinden voor de vermeende spionage.

KPN weigert tegenover AG Connect te reageren op de berichtgeving. De AIVD was op het moment van schrijven niet bereikbaar voor commentaar. 

AIVD wil Huawei weren

Ondanks het gebrek aan bewijs voor spionage door Huawei, vinden de AIVD en MIVD het 'onwenselijk' als Huawei in de kern van telefoonnetwerken zit. Huawei wordt in diverse landen - maar voornamelijk de VS - namelijk wel verdacht van het helpen van de Chinese overheid bij spionage via zijn apparatuur. Dat heeft het bedrijf altijd ontkend.

De VS heeft dan ook een verbod ingesteld op het gebruik van Huawei-apparatuur in 5G-netwerken. In Nederland is geen wet aanwezig om het bedrijf te weren uit de netwerken.

Wel worden er binnenkort extra maatregelen aangekondigd die telecomproviders moeten nemen voor hun netwerken, om spionage te voorkomen. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.