Overslaan en naar de inhoud gaan

Verliest Silicon Valley glans? Topbedrijven vertrekken

Werknemers meer flexibiliteit geven is een belangrijke reden voor het besluit van Oracle en HPE hun hoofdvestigingen te verhuizen van Silicon Valley naar Texas.
Oracle Redwood City
© Shutterstock
Shutterstock

Vrijdagavond bracht de Amerikaanse zender CNBC het nieuws dat Oracle zijn markante cylindrische torens in Redwood City in Silicon Valley zal opgeven als hoofdkantoor en een nieuwe locatie betrekt in Austin in de staat Texas. HPE kondigde twee weken geleden het voornemen aan het hoofdkwartier te verhuizen van San Jose in het zuiden van Silicon Valley naar Houston, de hoofdstad van Texas. Volgens persbureau Bloomberg is er sprake van een 'exodus' uit 'The Valley'.

Eerder al kondigde ook Palantir Networks - specialist in data analytics - het vertrek van het hoofdkantoor in Palo Alto aan ten gunste van een locatie in Denver in de staat Colorado. Ook Elon Musk heeft aangegeven persoonlijk te verhuizen van Silicon Valley naar Texas. Dat is niet onlogisch omdat de grootste Tesla-fabriek ook in Texas staat. "Je ziet echt veel 'corporate movement' de staat uit", zegt Erik Hallgrimson, vice-voorzitter van makelaar Cushman & Wakefield tegen Bloomberg.

Zowel HPE als Oracle geven als reden op een meer moderne manier van werken na te streven. Daarmee kan de kwaliteit van leven van werknemers en daarmee ook de kwaliteit van hun output verbeteren, stelt Oracle in een verklaring aan persbureau Bloomberg. De Covid-19-pandemie heeft bedrijven in laten zien dat voor een deel van de werknemers het thuiswerken prima voldoet.

Belastingen spelen ook een rol

Het lijkt erop dat meer flexibiliteit voor werknemers niet de enige reden is voor vertrek. Musk stelt dat de staat Californië "te veel zelfgenoegzaam" omgaat met zijn innovatieve ondernemers. De belastingen en de wet- en regelgeving in de staat vormen ook een stimulans voor bedrijven elders naar een gunstiger ondernemersklimaat te gaan zoeken. Texas heeft bijvoorbeeld geen persoonlijke inkomensbelasting, terwijl die in Californië voor de rijksten het hoogste is ten opzichte van die in de rest van de Amerikaanse staten.

De verhuizing van de hoofdkantoren betekent overigens niet dat de bedrijven helemaal vertrekken uit Californië. Zo heeft Oracle direct aangegeven dat kantoren en fabrieken in Redwood City, Burlington en Santa Monica gewoon blijven bestaan, net als de andere grote vestigingen in Austin, Seattle, Denver en Orlando. Silicon Valley heeft geen geboorterecht op het ontstaan van alle grote techbedrijven, zegt Phil Mahoney, vice-voorzitter van makelaar Newmark tegen Bloomberg. "Maar het heeft wel een speciale saus die geen andere plek tot nu toe heeft kunnen repliceren."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in