Loopbaan

Juridische zaken
rechter

Verdachten van datadiefstal GGD vandaag voor de rechter

Rechtszaak begint over diefstal privédata uit testregistratiesysteem CoronIT.

© Shutterstock,  Mind and I
31 augustus 2021

Rechtszaak begint over diefstal privédata uit testregistratiesysteem CoronIT.

Twee mannen die worden verdacht van datadiefstal bij de GGD staan dinsdag voor de rechter in Utrecht. Beiden zouden persoonsgegevens hebben gestolen uit CoronIT, een registratiesysteem voor het testen op Covid-19. De gegevens zouden te koop zijn aangeboden via de chatapp Telegram.

Het ging onder meer om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers. Dergelijke gegevens zijn heel interessant voor cybercriminelen. Het datalek kwam aan het licht door onderzoek van RTL Nieuws.

Callcenter vanuit huis

De twee verdachten werkten vanuit huis bij een callcenter dat de GGD gebruikt voor het maken van afspraken en hadden daardoor toegang tot het systeem. De twee, die elkaar niet kenden, werden kort na het bekend worden van het lek opgepakt. De 21-jarige Mohammed Z. uit Heiloo kwam begin mei onder voorwaarden op vrije voeten na een tussentijdse zitting van de rechtbank. De 23-jarige Amin L. uit Alblasserdam kwam al eerder vrij.

Z. zou 226 keer privégegevens van anderen op Telegram te koop hebben aangeboden. Het zou één keer tot een voltooide transactie zijn gekomen. L. zou wel gegevens hebben gedeeld maar niet hebben verkocht. De verdachten zouden bewust hebben gezocht op gegevens van BN'ers, onder wie Peter R. de Vries en John van den Heuvel.

'Slechte training en inwerken'

Volgens de twee verdachten en hun advocaten heeft de GGD veel steken laten vallen als het gaat om training en inwerken van de uitzendkrachten die toegang hadden tot het registratiesysteem. De officier van justitie vindt dat ze ook zonder instructie van hun werkgever hadden moeten weten dat ze strafbaar bezig waren.

Update:

Het Openbaar Ministerie (OM) eist een half jaar cel, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. "Hij heeft het vertrouwen van burgers in de GGD en overheid geschaad. Na dit lek daalde de testbereidheid", zei de aanklager.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.