Overslaan en naar de inhoud gaan

GGD GHOR Kennisnet uitgeschakeld na inzet red team

GGD GHOR heeft zijn Kennisnet uitgeschakeld, nadat bleek dat een red team bij documenten kon komen die niet voor hen beschikbaar hadden moeten zijn. Dat meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid in een Kamerbrief over de inzet van het red team. GGD GHOR Kennisnet werd op 2 februari al uitgeschakeld, waarna een forensisch onderzoek werd ingesteld.
Datalek, hack
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De Jonge kondigde op 2 februari in een Kamerbrief aan dat hij een red team in had gezet bij GGD GHOR, in navolging van het datalek bij de GGD's. Toen was al duidelijk dat het team bij documenten konden komen waar het geen toegang toe mocht hebben. Welke documenten dat waren en in welk systeem ze zaten, was toen echter nog niet duidelijk.

In de gisteravond verzonden Kamerbrief meldt De Jonge dat het probleem in GGD GHOR Kennisnet zat. Die voorziening is op 2 februari uitgeschakeld en op vrijdag 5 februari is de informatie forensisch veilig gesteld. "Op woensdag 10 februari is in mijn opdracht forensisch onderzoek gestart naar de aangetroffen informatie en naar de mogelijke risico’s die dit kan opleveren. Hierbij zijn onder meer RIVM en GGD GHOR betrokken", schrijft de minister. "Gezien de aard van dit onderzoek kunnen hierover op dit moment geen verdere mededelingen worden gedaan."

Geen werkinstructies

Het uitschakelen van het Kennisnet heeft volgens De Jonge gevolgen voor werknemers van de GGD. Zij kunnen nu niet gemakkelijk bij informatie die ze nodig hebben voor hun werk. Het gaat dan bijvoorbeeld om werkinstructies. "Ik zal GGD GHOR Nederland helpen bij het tijdelijk, op een alternatieve en veilige manier beschikbaar maken van deze informatie."

Het red team stopt overigens nog niet met zijn werkzaamheden, maar zet deze door. De Jonge zegt de Tweede Kamer te blijven informeren over eventuele bevindingen en de opvolgingen daarvan. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in