Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiligheidsdiensten willen meer geld om digitale spionage tegen te gaan

De AIVD, MIVD en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) willen in de volgende kabinetsperiode een hoger budget, zodat ze Nederland beter kunnen beschermen tegen digitale spionage. De inlichtingendiensten zeggen dat ze meer hackers en ICT-systemen nodig hebben.
Veiligheid
© CC0: Pixabay
CC0: Pixabay

Volgens de drie veiligheidsdiensten is digitale spionage uit Rusland en China een "onmiddellijke dreiging" voor de Nederlandse economie. Tegenover het Financieele Dagblad stellen ze dat ze dagelijks hackers uit deze landen betrappen. De hackers breken in bij computers van bedrijven en universiteiten. Daarbij zijn bedrijven in de maritieme sector, de lucht- en ruimtevaart, kunstmatige intelligentie en kwantumtechnologie vaak het doelwit. Maar hackers richten hun pijlen ook op de vitale infrastructuur.

Om die hackers het hoofd te bieden, zijn diverse maatregelen nodig. Om te beginnen moet het budget in de nieuwe kabinetsperiode dus omhoog, zodat er meer hackers en ICT-systemen ingezet kunnen worden. De organisaties wijzen erop dat diverse andere Europese landen ook meer budget uittrekken voor hun eigen inlichtingendiensten. Hoeveel geld ze precies nodig hebben, zeggen de AIVD, MIVD en NCTV echter niet. 

Meer communicatie nodig

De drie veiligheidsdiensten willen daarnaast meer overleg met Nederlandse bedrijven. Dat is opvallend, want Nederlandse bedrijven klagen zelf juist dat de communicatie met de diensten gebrekkig is. Er wordt bijvoorbeeld geklaagd dat informatie van de AIVD, MIVD en NCTV niet bij bedrijven uitkomt die zij moeten beschermen. Ook de veiligheidsdiensten zelf vinden dat de communicatie beter kan. Ze stellen voor om een binnenlandse samenwerking op te zetten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in