Overslaan en naar de inhoud gaan

NCTV waarschuwt: Nederland kwetsbaar door digitalisering

Cyberaanvallen blijven een grote bedreiging voor de Nederlandse samenleving, zeker nu systemen meer met elkaar verbonden raken. Dat schrijft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg. Volgens hem moeten de overheid en bedrijven beter in beeld krijgen waar zwakke plekken in systemen zitten.
Aalbersberg, NCTV
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De NCTV noemt spionage en sabotage door andere landen, cybercriminaliteit en grootschalige uitval door technische storingen de grootste risico's voor de digitale veiligheid. De aanval met gijzelsoftware op de Universiteit van Maastricht, de storing van alarmnummer 112 en de problemen met Citrix bij gemeentes laten volgens Aalbersberg zien wat er mis kan gaan.

Nog grotere afhankelijkheid

Door de coronacrisis zijn mensen bovendien afhankelijker van digitale middelen, zoals onlineonderwijs, videobellen en digitaal werken. Dit maakt de samenleving kwetsbaarder, zo concludeert de NCTV in de vandaag gepubliceerde editie van het jaarlijkse Cybersecuritybeeld Nederland (CSBN). Dit rapport is opgesteld in samenwerking met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

De NCTV roept ertoe op duidelijk te krijgen waar kwetsbaarheden van software zitten en deze zo snel mogelijk te herstellen. "Als er een lek in je systemen zit en je daar niets aan doet, dan laat je de deur lang openstaan zonder dat je weet wie er binnenkomt." Volgens hem ontstaan deze zwaktes omdat systemen steeds verder worden uitgebouwd en steeds afhankelijker van elkaar worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in