Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyber Security Raad: huidige IT brengt geen cyberweerbaarheid

De Cyber Security Raad (CSR) dringt bij de Nederlandse regering - en via haar het bedrijfsleven - aan op omarming van innovatieve toepassingen van nieuwe technologieën. Structurele inzet daarvan is nodig om Nederland beter bestendig te maken tegen cyberincidenten. Zonder inzet van nieuwe technologieën is cyberweerbaarheid niet meer te garanderen, waarschuwt het onafhankelijke adviesorgaan.
Security check
© Pixabay License/CC0
Pixabay License/CC0

"De kennis over de ontwikkeling en toepassingsmogelijkheden van nieuwe technologieën is in ons land versnipperd en daardoor missen we kansen", stelt Luitenant-generaal Onno Eichelsheim, plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten bij het ministerie van Defensie en raadslid van de CSR.

Nederland beschermen

Hij geeft aan dat de raad deze versnippering en het mislopen van kansen zorgelijk vindt, "want er staat namelijk veel op het spel." Dat is niets minder dan stabiliteit en welvarendheid van Nederland, waar de samenleving steeds verder en sneller aan het digitaliseren is. De huidige coronacrisis jaagt dat nog verder aan. De raad stelt dat de cyberweerbaarheid van het land in de pas moet blijven lopen met de huidige digitale stroomversnelling.

CSR-lid Eichelsheim: “We moeten ons blijven inzetten voor een open, vrije en welvarende samenleving en beschermen wat van ons is." Hij geeft aan dat dit beschermen vraagt om nauwe samenwerking tussen de Rijksoverheid, de lokale overheden, het bedrijfsleven en de wetenschap. Volgens de raad is het aan de overheid om een stimulerende rol op zich te nemen.

Meerjarenprogramma

Meer regie op de samenwerking is noodzakelijk. De Cyber Security Raad acht daarvoor een meerjarenprogramma nodig, met natuurlijk dekkende financiering. Dit ook met oog op de cruciale rol die kennis- en informatiedeling spelen in de Nederlandse samenwerking, zo geeft de raad aan. Nederland kan het waarborgen van de cyberweerbaarheid niet op eigen houtje: “Ook Europese samenwerking, zoals in het Europees Defensie Fonds, is nodig voor het waarborgen van onze cyberweerbaarheid, want Nederland kan dit niet alleen", aldus Eichelsheim.

Niet alleen qua regie is er werk aan de winkel, maar ook op het gebied van technologie en innovatief gebruik daarvan. De raad wijst op nieuwe toepassingsmogelijkheden - van zowel nieuwe als ook van bestaande technologieën - die een bijdrage moeten leveren aan de cyberweerbaarheid van de samenleving. Zonder inzet van nieuwe technologieën is de cyberweerbaarheid niet meer te garanderen, waarschuwt de Cyber Security Raad in het vandaag te publiceren CSR Advies ‘Naar structurele inzet van innovatieve toepassingen van nieuwe technologieën voor de cyberweerbaarheid van Nederland’.

Zicht zien te krijgen

Om de geconstateerde versnippering van kennis over de ontwikkeling en toepassingsmogelijkheden van nieuwe technologieën te bestrijden, moet Nederland volgens de raad meer zicht krijgen op wat er beschikbaar is. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat krijgen van de CSR het advies om een jaarlijks overzicht te maken van technische ontwikkelingen die relevant zijn voor cyberweerbaarheid.

"We moeten weten wat er speelt om daar tijdig maatregelen voor te treffen. De overheid zal op basis van deze inzichten hierop beleid moeten ontwikkelen en het industriebeleid stimuleren door vaker als launching customer op te treden. Het kabinet moet hier structureel op inzetten, omdat de bad guys dit ook doen”, aldus Luitenant-generaal Eichelsheim.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in