Beheer

Software-ontwikkeling
Windows 7

Vastlopers na recente Windows-update

Windows-apparaten weigeren dienst na meest recente update door conflict met antivirussoftware.

© Microsoft
12 april 2019

Windows-apparaten weigeren dienst na meest recente update door conflict met antivirussoftware.

Microsoft heeft de meest recente beveiligingsupdates voor Windows on-hold gezet. Conflicten tussen de updates en antivirussoftware zorgden voor weigerende apparaten voorzien van Windows 7, Windows 8.1, Windows Server 2012 en Windows Server 2012 R. De apparaten zouden vastlopen, niet kunnen opstarten of blijven hangen in het installeren van de update.

Leveranciers Avast, Avira en Sophos maakten melding van de conflicten tussen enkele van de recente updates en de antivirussoftware van de beide leveranciers. Microsoft heeft de uitrol van de updates inmiddels stopgezet. Het gaat om de beveiligingsupdates KB4493467, KB4493446, KB4493448, KB4493472, KB4493450 en KB4493451.

Update geblokkeerd

Sophos verklaart dat de updates de aanleiding kunnen zijn dat Windows niet opstart. Op de eigen update-pagina schrijft de leverancier: "Na het installeren van bepaalde Microsoft Windows-updates heeft Sophos meldingen ontvangen dat computers niet kunnen opstarten. Sophos onderzoekt dit probleem actief." 

Volgens de leverancier heeft Microsoft inmiddels de updates geblokkeerd voor apparaten die voorzien zijn van Sophos Endpoint, tot er een oplossing voor het conflict is gevonden. Tegelijkertijd geeft het bedrijf het dringende advies aan klanten die de update nog niet hebben gedraaid, dit ook niet te doen. Klanten die wel een update hebben gedraaid, maar hun apparaat nog niet opnieuw hebben opgestart, krijgen het advies om de update te verwijderen alvorens hun computer opnieuw op te starten. Voor de vele zakelijke gebruikers van Sophos, komt het bedrijf met dringende adviezen op de update-pagina.

Tijdelijke oplossingen

Ook leverancier Avast maakt zelf melding van de problemen, die vooral spelen bij klanten met zowel Avast for Business als Avast CloudCare op Windows-machines. "Avast heeft meldingen ontvangen van een probleem met onze klanten met Avast for Business en Avast CloudCare op Windows-machines, met name die met Windows 7-besturingssystemen. Hoewel dit probleem momenteel wordt onderzocht, hebben we een aantal tijdelijke oplossingen ontdekt om de functionaliteit van onze gebruikers te herstellen."

Deze door Avast voorgestelde tijdelijke oplossingen bestaan net als bij leverancier Sophos onder andere uit het verwijderen van de reeds geïnstalleerde updates. 

Windows 10-update vertraagd

Het nieuws is zeker niet het eerste hoofdstuk van een historie vol rammelende Windows-updates, en er wordt door gebruikers steeds kritischer gekeken naar de wijze waarop Microsoft de Windows-updates test. De bekendmaking van de haperende Windows-machines komt een week nadat Microsoft bekend maakte af te zien van de Windows 10 April Update. De eerstvolgende feature-update van Windows 10 is nu zeker een maand opgeschoven. 

Microsoft wil de problemen die ontstonden met de laatste feature update 19H2 - die van oktober vorig jaar - niet nog eens meemaken. Daarom is voor de voorjaarsupdate 19H1, die doorgaans in april als officiële versie beschikbaar komt, een extra maand testen gepland. Deze week kwam er in de Release Preview ring van het Insider testprogramma een bèta-versie beschikbaar voor dat doel, zo meldde Ars Technica. Bij de najaars-update is deze extra testfase eigenlijk overgeslagen.

Never a dull moment rondom de Microsoft (beveiligings)updates!

 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
Dirk 17 april 2019 10:38

In de kern blijft het natuurlijk een zwakte van het OS dat het zo gevoelig is voor virussen, exploits en dergelijke, dat je überhaupt een antivirusprogramma nodig hebt.

Eric Coomans 13 april 2019 00:10

Tot mijn verbazing op 10 april de nieuwste updateversie 1903 Windows 10 kunnen installeren, ondanks de aankondiging onderhavige versie door te schuiven naar mei 2019. Probleemloos, alhoewel een ietwat langdurige en delicate operatie. Ook de daarop volgende beveiligingsupdate KB4495666 leverde geen problemen op. Geluk moet je dus afdwingen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.