Development

Software-ontwikkeling
GitHub mascotte

‘Vandaag meldt Microsoft dat het GitHub koopt’

Windows-maker en cloudaanbieder zet zinnen op open source en ontwikkelplatform.

© GitHub
4 juni 2018

Windows-maker en cloudaanbieder zet zinnen op open source en ontwikkelplatform.

De geruchten over toenadering tussen Microsoft en GitHub doen al enige tijd de ronde. Net voor het weekend doken er berichten op over een inlijving van GitHub door de maker van Windows en Office, die tegenwoordig ook een grote cloudaanbieder is. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg wordt deze deal vandaag bekend gemaakt. Ontwikkelaars zijn verdeeld over deze ontwikkeling.

Het contact tussen beide ICT-bedrijven is begin deze maand al onthuld door Business Insider. In een opvallende ommekeer van GitHub zou die partij toch in zijn voor een overname. Een half jaar geleden was de boodschap nog dat het bedrijf onafhankelijk wou blijven en mogelijk op een beursgang aanstuurde. Sindsdien heeft medeoprichter en CEO Chris Wanstrath zijn vertrek als hoogste baas aangekondigd, maar een opvolger is nog niet gevonden.

Open source-liefde belijden

De gesprekken met Microsoft zijn in mei serieuzer geworden, wat volgens ingewijden nu culmineert in een concrete overname. Bronnen van Bloomberg stellen dat de deal vandaag wordt bekendgemaakt. Het is nu nog niet bekend wat de overnamesom is, maar GitHub is drie jaar terug ingeschat op een waarde van 2 miljard dollar. De online code repository is bekend en veelgebruikt voor open source software waar diverse developers dan simultaan aan kunnen werken.

Daaronder ook Microsoft zelf, dat enkele softwareproducten stalt en doorontwikkelt op GitHub. Dit open source-werk omvat zowel zijprojecten zoals de klassieke file manager van Windows 3, als ook belangrijkere projecten zoals een eigen installer waarmee Linux-distributies naar keuze zijn te gebruiken in Windows 10. Microsoft lonkt met zijn Windows Subsystem for Linux (WSL) naar ontwikkelaars die dan niet ‘puur Windows-werk’ verrichten.

Strijd om de cloudmarkt

De op stapel staande overname van GitHub past in de recente strategie van Microsoft. Onder CEO Satya Nadella is de softwarereus bewust gegaan naar daar waar developers zijn en hun werk doen. Dit staat haaks op de vroegere strategie van developers lokken en over krijgen naar Microsofts platform en de tools daarvoor.

Terwijl de maker van Windows en Office de smartphonerevolutie heeft misgelopen, is het nu bezig met een succesvolle inhaalslag op cloudgebied. De grote concurrent daarbij is AWS (Amazon Web Services) dat prat gaat op een rijk ecosysteem aan developers. Veel daarvan gebruiken GitHub. In open source-kringen is nu wel zorg ontstaan over de mogelijke gevolgen van een GitHub-inlijving door Microsoft.

Vrees, onzekerheid en twijfel

Hierbij leeft achterdocht over de agenda van Microsoft, maar ook vrees gebaseerd op het lot van eerdere opzienbarende overnames. Bedrijven en producten als communicatie-app Skype, smartphonemaker Nokia en to-do app Wunderlist zijn na de inlijving door Microsoft aangepast, fundamenteel omgebouwd, minder in gebruik geraakt, en zelfs teloor gegaan. Tot slot zijn sommige gebruikers van private code-repositories op GitHub ook bezorgd over het risico van code-inzage door de nieuwe eigenaar. Code-inzage en forking door Microsoft zou meer dan slechts een theoretisch risico zijn, maar in de praktijk al daadwerkelijk gebeurd.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.