Development

Software-ontwikkeling
FileManager

Windows-filemanager nu open source

De klassieke file manager van Windows 3 valt nu op Windows 10 te gebruiken.

© Microsoft
10 april 2018

De klassieke file manager van Windows 3 valt nu op Windows 10 te gebruiken.

Microsoft maakt een nostalgisch gebaar door de broncode vrij te geven van zijn oorspronkelijke grafische programma voor bestandsbeheer. De File Manager, die van vóór de Windows Verkenner stamt, biedt in zijn ene venster meerdere subvensters voor verschillende mappen op de pc.

Na de komst van de modernere Verkenner heeft Microsoft de oude File Manager nog lange tijd meegeleverd met Windows. Het programma (WinFile.exe) was sinds Windows 95 niet meer te vinden op het bureaublad, maar stond weggestopt in de systeemmap van het besturingssysteem.

Windows XP, Vista, 10 en Server

Sinds Windows XP werkt WinFile.exe echter niet meer op Microsofts pc-platform. Handmatig overhevelen van het programmabestand mocht niet baten. Aficionado's hebben nog wel uitgezocht hoe ze de klassieke bestandsbeheerder toch aan de praat krijgen op Windows Vista en latere versies, inclusief Windows Server. Deze inspanningen worden nu overbodig gemaakt door het open sourcen van de oorspronkelijke File Manager.

Microsoft gebruikt voor dit vrijgeven van de broncode de MIT-licentie, die permissies geeft voor distributie, wijziging en ook commercieel gebruik. De software is te downloaden op developerssite GitHub waarna het valt te compileren met Microsofts ontwikkelpakket Visual Studio (inclusief de gratis Express-uitvoering). Het programma draait volgens Microsofts begeleidende readme-tekst als native app op zowel 32-bit (x86) als semi-64-bit (x64) uitvoeringen van Windows. In de praktijk blijkt de licht bijgewerkte code nog wel bugs te bevatten die compileren voor 64-bit Windows hinderen, constateert Ars Technica. Techjournalist Peter Bright heeft in reactie hierop een eigen fork gemaakt en die ook op GitHub gezet.

Microsoft biedt ook voorgecompileerde downloads aan, verpakt in een zip-bestand (wat Windows sinds 1998 zelf kan uitpakken).

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.