Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Huffelen zegt FvD nu toe te sleutelen aan Europese digitale ID

Het gebruik van digitale Europese identiteit zal altijd vrijwillig zijn. Dat meldt staatssecretaris Alexandra Van Huffelen van Digitalisering in een antwoord op Kamervragen van de FvD.
Staatssecretaris Van Huffelen
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

In juni diende de Europese Commissie een wetsvoorstel in voor een raamwerk van een Europese Digitale Identiteit, waarmee lidstaten aan de slag kunnen om zelf een digitale identiteit te ontwikkelen. In het raamwerk worden gemeenschappelijke standaarden, technische specificaties, gemeenschappelijke richtlijnen afgesproken.

FvD is, na een kritisch verhaal van Follow the Money waarin gewaarschuwd werd voor mogelijke gevolgen, uiterst bezorgd geraakt over de plannen en vroeg om opheldering. De Kamervragen die FvD stelde hebben echter tot weinig nieuwe informatie geleid.

Werkgroepen aan de slag

Van Huffelen verwees in nagenoeg alle antwoorden naar al eerder gedeelde informatie. Bijvoorbeeld bij de vragen over de Nederlandse betrokkenheid bij de onderhandelingen, de doelstelling van de Europese digitale identiteit en de werking van een Europese digitale identiteit. Ze gaf aan dat op dit moment 1 à 2 werkgroepen van twee tot vijf personen per week ongeveer 3 uur tijd besteden aan de inrichting van een toekomstige ID op basis van het afgesproken raamwerk.

Analoog alternatief mogelijk

De staatssecretaris benadrukte dat het voorstel voor de Europese ID moet leiden tot een raamwerk waarmee lidstaten zelf een ID kunnen ontwikkelen. Ook schrijft ze dat het altijd aan de burger zelf zal zijn in hoeverre ze aan de Europese Digitale Identiteit willen deelnemen. "Zoals ik in de Kamerbrief hoofdlijnen beleid voor digitalisering heb benoemd zal er altijd een analoog alternatief aangeboden worden."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in