Innovatie & Strategie

Governance
staatssecretaris Van Huffelen

Van Huffelen op gesprek bij Google

Staatssecretaris Digitalisering uitgenodigd door Google.

Alexandra van Huffelen © Rijksoverheid,  Martijn Beekman
6 oktober 2022

Staatssecretaris Digitalisering uitgenodigd door Google.

De staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties en Digitalisering in het huidige kabinet Rutte IV heeft vandaag een gesprek met Google. Alexandra van Huffelen is benieuwd naar de visie van Google "op een open, vrij en veilig internet", verklaart ze.

Het gesprek tussen de bewindsvrouw van de Nederlandse overheid en de Amerikaanse internetgigant is op verzoek van laatstgenoemde. Dit laat de woordvoerder van de staatssecretaris weten in antwoord op vragen van AG Connect. Op de agenda staat het onderwerp dat Van Huffelen zelf openlijk in een tweet heeft aangekondigd gisteren. Ze heeft daarbij Twitter-gebruikers gevraagd om feedback: "Wat zouden jullie hen [Google - red.] vragen?"

Autoreply

Op dat verzoek van de overheidsfunctionaris voor digitale zaken zijn diverse reacties gekomen; sommige serieus, sommige minder of zelfs geheel niet, en sommige vanuit complotgelovigen. Onder de serieuzere reacties zitten vragen over privacy, online-ads en louche adverteerders, belastingontwijking, tracking cookies en dark patterns, het businessmodel van Google, onderwijsgebruik, automatische aanbevelingen door algoritmes voor YouTube-video's, en meer.

Daarbij ook een vraag over de onbereikbaarheid van menselijke medewerkers als een gebruiker volgens Google de gebruiksvoorwaarden overtreedt en daardoor z'n hele Google-account en daarmee z'n archief kwijt is. Dit is een masterstudent filosofie aan de VU (Vrije Universiteit) begin dit jaar overkomen, vanwege een vermeende schending van de richtlijnen voor Google's videodienst YouTube. Achter het mailadres om bezwaar te maken, blijkt geen mens te zitten want een testmail van de gedupeerde student met de Lorem Ipsum-tekst kreeg ook de standaardreactie dat er op basis van de community guidelines is besloten om de accountschorsing niet op te heffen.

Eerder al Meta/Facebook

Van Huffelen had in juni dit jaar al een ontmoeting bij de Benelux-tak van Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp. Ook toen heeft ze op Twitter vooraf input gevraagd voor dat gesprek, toen over "hun visie op de nieuwe Europese regelgeving en hun rol bij de bestrijding van desinfo". Naast nu de bevestiging van het Google-gesprek vandaag en dat de aanleiding een verzoek van Google was, heeft AG Connect nog geen antwoorden op aanvullende vragen mogen ontvangen. Deze betreffen de aanloop of timing van deze ontmoeting, wat precies de agenda is, wat de verwachtingen vanuit de overheid zijn, en met welke functionaris van Google dit gesprek dan is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.