Overslaan en naar de inhoud gaan

'Amsterdam moet afzien van Microsoft-cloud en kiezen voor Europees alternatief'

De Amsterdamse raadsleden Elisabeth IJmker (GroenLinks) en Itay Garmy (Volt) begrijpen niet dat gemeente Amsterdam voor zijn cloudstrategie in dienst gaat met Microsoft. Het staat lijnrecht tegenover het beleid, schrijven ze in een ingezonden opinie bij Het Parool.
Prinsengracht Amsterdam
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De raadsleden halen in hun open brief de kritiek aan die staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) kreeg toen ze de cloudstrategie voor Nederland presenteerde, waar experts gehakt van maakten. Bij gemeente Amsterdam is onlangs precies dezelfde keuze gemaakt.

Garmy en IJmker noemen het een gemiste kans dat Amsterdam er dan voor kiest in zee te gaan met een van de monopolisten binnen de techwereld. “In plaats van te investeren in privacyvriendelijke Europese alternatieven kiest Amsterdam ervoor om de gegevens van Amsterdammers uit te leveren aan een Amerikaanse techgigant. En dat terwijl er serieuze risico’s kleven aan het gebruik van commerciële clouddiensten op het gebied van privacy, cyberveiligheid en afhankelijkheid.”

GoodCloud

De gemeente had een voortrekkersrol kunnen pakken, zo betogen de raadsleden. Een keuze voor een duurzame cloud zoals Leafcloud, die minder energie zou gebruiken dan die van Big Tech, of denk het Nederlandse The Good Cloud, een platform dat gebruikmaakt van opensourcesoftware, waren volgens Garmy en IJmker betere keuzes geweest.

Door samenwerking met andere gemeenten of de VNG hadden deze alternatieve clouds zich verder kunnen ontwikkelen, vinden de raadsleden. “Laat Amsterdam zijn voortrekkersrol herpakken en kiezen voor verantwoorde technologie. Laten we investeren in privacyvriendelijke Europese alternatieven en ons losmaken van Big Tech. Zo geven we als hoofdstad ook een duidelijk signaal aan het kabinet.”

Het recente besluit van de regering om overheidsgebruik van commerciële clouds toe te staan, onder strikte voorwaarden, wordt afgekraakt door experts. Naast een door AG Connect gesproken hoogleraar en de Nederlandse grondlegger van de Apache-opensourcestichting uiten ook twee andere deskundigen forse kritiek op deze wijziging in het cloudbeleid van en voor de Rijksoverheid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in