Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV deelt datasets om mismatch te bestrijden

"Wij willen alle partijen die bezig zijn met het bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, met deze dataset faciliteren", verklaart Tof Thissen, directeur UWV Werkbedrijf. Hij stelt dat de arbeidsmarkt met deze nieuwe data een stuk transparanter wordt. "Hierdoor stimuleren we nieuwe creatieve arbeidsmarktinzichten, waardoor werkzoekenden en werkgevers elkaar sneller kunnen vinden."
Open data
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De Nederlandse uitkeringsinstantie openbaart zijn informatie over CV's van werkzoekende mensen en vacatures van personeelszoekende organisaties. Het UWV werkt hiervoor samen met uitzendbrancheorganisatie NBBU (Nederlandse Bond Van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen). Het doel is het beter bij elkaar brengen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Dat gaat volgens het UWV namelijk steeds vaker mis.

Regio's en carrièrepaden

De nu geopenbaarde gegevens worden als downloadbare datasets ontsloten op het dataportaal van de overheid. Het gaat wel om geanonimiseerde CV's en vacatures die zijn geput uit werk.nl over de afgelopen anderhalf jaar. Het UWV stelt dat de data niet herleidbaar is naar personen. De aangeboden informatie valt per beroep en per geografisch gebied te selecteren. Daarmee kan er volgens de aanbieder anders en daarmee succesvoller worden gezocht naar geschikte kandidaten. Dit doordat er buiten de standaard zoekmethoden kan worden gewerkt.

Gegevensmanager Kim Heijnen van het UWV noemt in de aankondiging dat er bijvoorbeeld valt te kijken naar carrièrepaden die mensen hebben doorlopen voordat ze een bepaald beroep uitoefenen. "Opleidingsinstituten zien welke combinatie van scholing en beroepen in de praktijk veel voorkomt. Werkgevers krijgen inzicht waar zij zich het beste kunnen vestigen en voor gemeenten is het een kans om te zien welke opleidingen zij kunnen stimuleren."

Verschillende namen voor zelfde beroep

Het UWV en de NBBU hebben de data de afgelopen maanden al gebruikt in een pilotproject. Daarbij hebben ze onderzocht hoe de gegevens zijn te gebruiken door het bedrijfsleven. Zo kunnen recruiters dankzij de openbaarmaking van de dataset kijken waar personeel zich geografisch bevindt. Ook is het mogelijk om zoekopdrachten voor beroepsnamen te verbeteren, zodat zichtbaar is welke functienamen mensen zoal gebruiken voor hetzelfde beroep.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in