Beheer

Security
usb cable

USB-oplaadkabel hackt Windows én macOS

Een goedkope USB-oplaadkabel kan meer kapot maken dan je lief is. USBHarpoon hackt computers.

© Pixabay Webandi
21 augustus 2018

Een goedkope USB-oplaadkabel kan meer kapot maken dan je lief is. USBHarpoon hackt computers.

Een stiekeme USB-hack is nu verwerkt in een werkende USB-oplaadkabel waarmee Windows-pc's en Macs zijn te hacken. Er is nog wel een praktische belemmering, waar de makers van USBHarpoon zich nu op storten.

Enkele hardwarehackers zijn bijeen gebracht door de beroemde oerhacker Kevin Mitnick om computerhacken naar een nieuw niveau te brengen. De malafide mogelijkheden van een speciaal gemaakte USB-stick zijn nu verwerkt in een schijnbaar onschuldige USB-oplaadkabel, die ook gewoon functioneel is. De creatie heet USBHarpoon en is gebaseerd op BadUSB.

Sticks, kabels, dongles en fans

Het gaat om een USB-apparaat (een stevige stick in het oorspronkelijke geval en een onopvallende kabel in de nu onthulde verbetering) dat zich voordoet als een invoerapparaat (HID, human interface device). Dit kan dan bijvoorbeeld een toetsenbord zijn, of een muis. De malafide controller-chip in de hack-stick of -kabel kan dan commando's invoeren op een computer waarop het is aangesloten.

"De USBHarpoon kan in vele vormen komen. Degene die we showen in deze blogpost is de USB-laadkabel", schrijft hardwarehacker Vincent Yiu in zijn blogpost over de nieuwe hardwarehackmethode. "We hebben andere opties zoals conferentie-dongles, USB-fans, en meer." Een drone behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden.

De medemaker van USBHarpoon stelt dat andere hardwarehackers ook wel BadUSB in kabelvorm hebben geprobeerd te creëren, maar dat zij geen oplaadfunctionaliteit wisten te maken. Een oplaadkabel die niet oplaadt, zal snel worden ontkoppeld en dan waarschijnlijk worden weggegooid. Dit verhindert dan het hackwerk waar de malafide kabel voor is bedoeld.

Buiten beeld krijgen

Een praktisch probleem resteert echter nog. De invoer van commando's door USBHarpoon kan namelijk zichtbare resultaten op het beeldscherm van de computer geven. Zoals de opdrachtprompt op Windows of de terminal op macOS en Linux. De ontwikkelaars van de hackende USB-kabel onderzoeken nu manieren om deze activiteit verborgen te houden, of het hackwerk pas te laten gebeuren wanneer de gebruiker niet bij zijn of haar computer is. Dit valt bijvoorbeeld te detecteren op basis van invoeractiviteit zoals muisbewegingen en (echte) toetsenbordaanslagen.

De makers van USBHarpoon showen de werking van hun creatie:

 

Lees meer over
2
Reacties
PMPC 25 augustus 2018 12:37

Geen idee hoe je erbij komt dat de USB Harpoon kabel bij de Action te koop zou zijn.

zef 25 augustus 2018 10:27

verkrijgbaar bij action

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.