Beheer

Zakelijke software
Unix50

Unix in de browser voor 50e verjaardag Unix

Oerplatform Unix viert zijn 50e verjaardag. Nieuwkomers kunnen er nu mee spelen in hun browser.

4 januari 2019

Oerplatform Unix viert zijn 50e verjaardag. Nieuwkomers kunnen er nu mee spelen in hun browser.

Sinds vele jaren is er technisch gezien niet een enkel Unix, maar bestaat het uit een familie van verschillende besturingssystemen. De oorsprong hiervan is AT&T Unix, wat dit jaar zijn vijftigste verjaardag viert. Ter gelegenheid daarvan biedt een non-profit Unix-shell aanbieder nu browsertoegang tot enkele klassieke Unix-smaken, oorspronkelijk draaiend op PDP- en VAX-systemen.

De Amerikaanse non-profit SDF (Super Dimension Fortress), ooit begonnen als BBS voor anime-fans, biedt ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Unix (formeel gespeld als UNIX) terminaltoegang tot historische versies van dat oerplatform. Via Unix50.org kunnen websurfers in hun browser sessies starten op antieke versies, die ooit zijn gemaakt om te draaien op zogeheten minicomputers. Het online-aanbod omvat verschillende PDP-systemen van DEC (Digital Equipment Corporation) en de 3b2/400 van AT&T-dochter Western Electric.

Komende zomer 50

Aanbieder SDF verwijst daarbij ook naar een reeks historische handleidingen die door gebruikers zijn aangedragen. De non-profit geeft geïnteresseerden gratis Unix-shell accounts en laat nieuwsgierige mensen antieke Unix-releases uitproberen in de browser. De site Unix50.org is al enige tijd beschikbaar, maar de vijftigste verjaardag is dit jaar pas. De allereerste, interne versie van Unix (toen nog Unics geheten) is in de zomer van 1969 gemaakt door developers Ken Thompson en Dennis Ritchi.

Dit vroege werk voor de DEC PDP-7 is daarna overgezet naar de PDP-11, en later naar diverse andere computersystemen. Commerciële aanbieders als  IBM, HP, DEC, Sun Microsystems, SGI en diverse andere bedrijven hebben later elk hun eigen Unix-aftakkingen ontwikkeld en verkocht, voor hardware met veelal eigen processorarchitecturen. Ook de verschillende varianten van besturingssysteem BSD én de ondergrond in macOS (geboren als Mac OS X) hebben hun oorsprong in Unix. Tegenwoordig heeft het open source platform Linux veel toepassingen en taken van Unix overgenomen.

De oorspronkelijke Unix-makers over hun creatie (via Sutori.com):

 

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 11 januari 2019 15:34

Misschien wel leuk om deze pagina in diverse oud-Nederlandsche varianten te vertalen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.