Management

Juridische zaken
UVA

Universiteiten kregen info van inlichtingendiensten over Huawei

Minister: Universiteiten zijn zelf verantwoordelijk

© UvA
29 oktober 2020

Minister: Universiteiten zijn zelf verantwoordelijk

De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit kregen informatie van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten over Huawei nadat zij hun op handen zijnde samenwerking met het onder vuur liggende Huawei bekendmaakten bij het ministerie. Dat schrijft minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in antwoord op Kamervragen.

In verscheidene Westerse landen ligt Huawei onder een vergrootglas. In sommige landen mag het bedrijf geen apparatuur leveren voor het 5G-netwerk voor snel mobiel internet uit angst voor spionage. In de Verenigde Staten staat Huawei op een sanctielijst. Huawei steekt naar verluidt zo’n 3,5 miljoen euro in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie voor zoekmachines en werkt in dat project samen met de Nederlandse universiteiten

Van Engelshoven schrijft dat universiteiten mede vanwege hun hoge mate van autonomie zelf verantwoordelijk zijn bij internationale samenwerkingen zoals die met Huawei. “Universiteiten dienen bij elke samenwerking, nationaal en internationaal, een gedegen afweging te maken van de kansen en risico’s die een samenwerking oplevert. Daarbij kunnen zij in voorkomende gevallen een beroep doen op de expertise en informatie van relevante onderdelen van de Rijksoverheid.”

Informatie veiligheidsdiensten

De betrokken universiteiten zijn door het ministerie van OCW na hun melding doorverwezen naar de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De reden voor doorverwijzing was om de UvA en de VU in staat te stellen de juiste kennis en informatie mee te nemen bij het maken van hun afweging.

Tussen de universiteiten en medewerkers van EZK, de NCTV, de AIVD en OCW hebben diverse gesprekken plaats gevonden. “Er is gesproken over de kansen voor innovatie en wetenschappelijk onderzoek en er is gewezen op mogelijke risico’s, zoals die naar voren komen in de recente jaarverslagen van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD).”

Geen rol voor minister

De UvA en de VU is verzocht om al deze aspecten mee te nemen in hun afweging. “Echter, de minister van OCW, noch een andere minister, heeft een formele rol in het beoordelen en goed- of afkeuren van samenwerkingsovereenkomsten van individuele instellingen”, aldus van Engelshoven.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.