Innovatie & Strategie

Wetenschap
Huawei

Universiteiten werken samen met omstreden techgigant Huawei

Chinezen investeren 3,5 miljoen in laboratorium

© Huawei
25 augustus 2020

Chinezen investeren 3,5 miljoen in laboratorium

Terwijl steeds meer Europese landen de Chinese telecomgigant Huawei weren, starten de Amsterdamse universiteiten UvA en VU juist een nieuwe samenwerking met het omstreden bedrijf. De Chinezen investeren 3,5 miljoen euro in een 'lab' voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Dat meldt het FD.

De opmerkelijke overeenkomst heeft de goedkeuring van AIVD en de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, ondanks scherpe waarschuwingen van het kabinet voor Chinese partners.

Beledigende en ongepaste teksten

De samenwerking draait om nieuwe zoektechnologie. In het lab wordt AI ontwikkeld voor zoekmachines die in gesprek gaan met de gebruiker. Ook moet het 'beledigende' en andere ‘ongepaste’ teksten weg kunnen filteren, zo meldt een wervingsadvertentie voor promovendi. Huawei werkt al enige tijd aan eigen zoektechnologie. Door een Amerikaanse boycot kan het geen Google Search meer op zijn mobieltjes zetten. 

Lees meer over
5
Reacties
Bop 28 augustus 2020 14:45

Zucht...
Typisch Nederlandse 'we kijken nog wel, zal toch wel meevallen, ...'

Straks zitten we toch gewoon met Huawei-5G, data-lekken, en 'wie had DAT nou kunnen bedenken?!'

M. Commandeur 26 augustus 2020 13:28

Ongekend naïef!
Voor 3,5 miljoen wordt hiermee het Chinese Huawei uit de brand geholpen om de digitale Chinese gevangenis te versterken. Dat de AIVD dit goedgekeurd heeft maakt het extra zorgelijk, zij gaan weliswaar niet over mensenrechten in China maar China zou wel beschouwd moeten worden als een vijandige natie. Huawei is betrokken bij de inrichting van de Chinese surveillance-staat en ws. ook betrokken bij maatregelen tegen de onderdrukte Oeigoeren. Organisaties als o.a. Amnesty International, Human Rights Watch en International Campaign for Tibet hebben hier veel informatie over. Dat is sowieso al problematisch: vrije en onafhankelijk journalistiek bestaat niet in China. De inwoners van China moeten het doen met dat wat de staat toelaat; het beeld wat de staatsmedia repeteert is dat de democratische en liberale wereld (Europa, Amerika, ...) een continue bedreiging vormen voor de Volksrepubliek China. Het tegendeel is waar: China vormt een bedreiging voor buurlanden: landen rond de Zuid-Chinese Zee, Taiwan, Hong Kong, etc.
Daarmee samenwerken is òf schijt hebben aan mensenrechten en onafhankelijkheid òf uiterst naief.
Gelukkig hebben we de politiek om in te grijpen bij deze dwaling ...

Peter Mul 25 augustus 2020 13:27

Een beter bewijs dat het datatransport via alle Huawei gereedschappen in China gemonitord wordt is nauwelijks denkbaar.

Ook de AIVD check stelt mij absoluut niet gerust, immers op meldingen van collega's over een Pakistaanse student die bij Urenco grote hoeveelheden nucleaire kennis stal werd laconiek gereageerd, evenals mijn aanvraag voor duizenden dikwandige stalen buizen voor centrifuges en 3 miljoen aramith biljartballen voor Iran kreeg moeiteloos een export toelating.

van Zanten 25 augustus 2020 13:04

"Ook moet het 'beledigende' en andere ‘ongepaste’ teksten weg kunnen filteren, zo meldt een wervingsadvertentie voor promovendi."

Wat moet je hier van denken? Deze terminologie wordt in China doorgaans gebruikt om de censuur aan te duiden. Ik hoop dat ze bij de UvA en VU hier ook over nadenken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.