Development

Zakelijke software
Microsoft Edge

Uitrol Chromium-gebaseerde Edge-browser vandaag van start

Business-gebruikers kunnen update als enige blokkeren.

© Microsoft
15 januari 2020

Business-gebruikers kunnen update als enige blokkeren.

Microsoft is vandaag begonnen met de uitrol van zijn vernieuwde browser Edge. In tegenstelling tot de eerdere versie is deze variant gebaseerd op Chromium. Chromium is dezelfde web engine als waar Google Chrome op draait. De browser verschijnt in negentig talen.

De update voor Microsoft Edge levert niet alleen engine, maar ook een aantal nieuwe opties voor IT-professionals. Zo wordt Microsoft FastTrack uitgebreid, waardoor het nieuwe Edge snel uitgerold kan worden. Daarnaast wordt het App Asure-programma uitgebreid. Dat programma zorgt ervoor dat als een website in Internet Explorer 11, Chrome of de oude versie van Edge werkt, deze ook in de Chromium-gebaseerde variant werkt. 

Microsoft publiceert daarnaast een nieuwe security baseline voor Edge. De security baseline bestaat uit vooraf geconfigureerde groepen aan beveiligingsinstellingen en waardes, die door security-teams worden aangeraden. De eerste versie van de security baseline verscheen in november vorig jaar al als preview. 

Edge bevat ook een aantal nieuwe functies die voor alle gebruikers beschikbaar zijn. Zo is er een optie waarmee voorkomen wordt dat websites gebruikers zomaar kunnen volgen. Met SmartScreen en tracking prevention worden gebruikers beschermd tegen phishing, malafide software en malware-vormen als cryptojacking. 

Wat als ik niet wil updaten?

De nieuwe versie van Edge kan vanaf vandaag geïnstalleerd worden. Gebruikers moeten daarvoor wel de Windows 10 April 2018 Update of latere versies van Windows 10 geïnstalleerd hebben staan. Na de installatie worden menu pins, tegels en shortcuts automatisch naar de nieuwe browser gemigreerd.

In de toekomst moet er een automatische update naar de nieuwe versie van Edge verschijnen. Organisaties die dan niet automatisch over willen stappen naar de Chromium-gebaseerde versie van Edge, kunnen de automatische update blokkeren met de Blocker Toolkit. Deze tool is bedoeld voor organisaties die de Home- of Pro-versies van Windows 10 draaien. Andere versies en versies ouder dan 1803 worden standaard niet automatisch bijgewerkt. Overigens is het nog wel mogelijk dat gebruikers handmatig de nieuwe variant installeren. 

Microsoft gaat zijn nieuwe browser regelmatig van updates voorzien, die los van updates voor het Windows-besturingssysteem verschijnen. Iedere zes weken moeten feature-updates verschijnen. Updates omtrent security en compatibiliteit verschijnen wanneer nodig. 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.