Overslaan en naar de inhoud gaan

Twitter wil Elon Musk toegang geven tot data over bots

Twitter wil Tesla-topman Elon Musk toegang geven tot alle informatie over de hoeveelheid bots die op het sociale netwerk actief zijn. Dat meldt de Amerikaanse krant Washington Post. Musk claimt dat het probleem met dergelijke robot-accounts op Twitter veel groter is dan het bedrijf zelf meldt. De miljardair heeft zijn overnamepoging van Twitter daarom stilgelegd.
Elon Musk
© Shutterstock
Shutterstock

Volgens Washington Post krijgt Musk nu inzage in een enorme datastroom aan gegevens. Het zou gaan om alle informatie over de ruim 500 miljoen tweets die elke dag worden geplaatst.

Musk trok begin vorige maand het bericht van Twitter in twijfel dat minder dan 5 procent van de dagelijkse gebruikers uit spamaccounts bestaat. De Tesla-topman meent dat het probleem veel groter is en bekritiseerde ook de methodiek van Twitter. Hij zei meer duidelijkheid te willen van het bedrijf. Het aantal actieve gebruikers is belangrijk voor de potentiële winstgevendheid, omdat spamaccounts niet reageren op advertenties.

Concurrentiegevoelige informatie

Twitter liet eerder nog weten dat Musk met zijn opmerkingen concurrentiegevoelige informatie naar buiten had gebracht. Het bedrijf zei bovendien dat de Tesla-topman geen mogelijkheid had om zijn overnamebod op pauze te zetten, zoals hij zei te doen.

Persbureau Reuters meldt verder dat de aandeelhouders van Twitter zich naar verwachting begin augustus over het bod van Musk kunnen uitspreken. Reuters baseert zich daarbij op wat een advocaat van Twitter in een interne vergadering heeft gezegd.

Trollenlegers

Trollenlegers op internet zijn een groeiend fenomeen, maar bestrijdingsmiddelen worden ook steeds beter. Richard Odekerken is van de makers van Trollrensics: software waarmee niet-authentieke patronen op sociale media worden aangewezen. De ‘nepfans’ van Dotan zijn een bekend voorbeeld van een trollenleger. 

“Wanneer informatie vrij beschikbaar is voor de bevolking, zoals nu via internet, wordt desinformatie door sommige vijandelijke staten een effectieve manier om mensen te verwarren, zodat zij niet weten wat nog klopt. Een manier om echte informatie te laten ondersneeuwen”, legde Odekerken hierover uit aan AG Connect

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in