Overslaan en naar de inhoud gaan

Tussen 2025 en 2030 beslechten China en VS de strijd rond IT

China pakt tussen 2025 en 2030 het wereldwijd technologisch leiderschap, tenzij er zaken drastisch veranderen, concludeert een Amerikaanse denktank onder leiding van oud-Google-topman Eric Schmidt. Maar de VS en 'gelijkgestemde landen' staan wel verkeerd voorgesorteerd.
Eric Schmidt
© Shutterstock
Shutterstock

Het strijdperk is duidelijk: micro-elektronica, kunstmatige intelligentie (AI) en 5G. De VS en 'gelijkgestemde landen' zijn volkomen afhankelijk van microelktronica, maar de meeste daarvan worden gemaakt in de "schaduw' van China. Het land kan elk moment dat het wil de export van chipfabrieken en de toegang tot grondstoffen zoals essentiële metalen afsnijden.

Daarmee is de Amerikaanse defensie gelijk vleugellam en de economie duikt in een diepe recessie. Ook de energietransitie maakt de betreffende landen volledig afhankelijk van China aangezien het land het ontwerp en de productie van zonne- wind- en nucleaire technologie domineert. Ook is China leidend in de ontwikkeling van 5G technologie en kan daarmee in potentie de netwerk-hardware over de hele wereld onder controle krijgen.

Schieten achter het doelwit

Dit dystopisch beeld schetst Special Competitive Studies Project (SCSP), een afsplitsing van de Amerikaanse National Security Commission on Artificial Intelligence. SCSP staat onder leiding van Eric Schmidt die jarenlang CEO was van Google, meldt The Register.

Het rapport Mid-Decade Challenges to National Competitiveness (pdf) oordeelt dat de VS zich niet langer kan veroorloven "achter het doelwit" te schieten met betrekking tot kritieke technologie en de gevolgen ervan voor de geopolitieke verhoudingen en de democratie stukje bij beetje onder ogen te zien als deze eigenlijk al "teveel voor de hand liggen om te negeren".

Het probleem is dat de uitgangssituatie bepaald niet goed is om een inhaalrace in te zetten. Onder invloed van beroerde technology governance en venture capitalists - die jarenlang alleen erop uit waren om zo snel mogelijk veel geld te verdienen zonder na te denken over gevolgen op lange termijn - zijn productiemogelijkheden afgeslankt of helemaal verdwenen.

Harde ruk aan het roer nodig

De enige oplossing is volgens SCSP om als de donder het innovatiebeleid en de uitvoering om te gooien zodat privaat en publiek samen gaan werken, de lokale productiecapaciteit te hernieuwenen een governance voor AI te ontwikkelen die erop is gericht dat de technologie alleen "ten goede aangewend wordt". Ook moeten de militaire en oorlogsstrategieën herzien worden en samenwerking met geallieerden worden gezocht om door China-geleide pogingen om autoritair-vriendelijke ideeën uit wereldwijde techstandaarden te weren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in