Innovatie & Strategie

Wetenschap
TU/e-gebouw

TU/e komt met eigen AI-instituut

100 miljoen euro en 50 extra posities om bekendheid Eindhovens onderzoek en onderwijs te stimuleren.

Technische Universiteit Eindhoven © Wikimedia Commons Stephane Gaudry from Best, Netherlands
5 juli 2019

100 miljoen euro en 50 extra posities om bekendheid Eindhovens onderzoek en onderwijs te stimuleren.

De TU/e heeft is bezig met een eigen instituut voor kunstmatige intelligentie. Met het nieuwe Artificial Intelligence instituut wil de Eindhovense universiteit meer bekendheid van het eigen onderwijs en onderzoek op dit gebied creëren bij studenten, onderzoekers, het bedrijfsleven en geldschieters.

Volgens Cursor, het openbare medium van de technische universiteit, zal de TU/e vanaf het nieuwe collegejaar het nieuwe AI-instituut in huis hebben met de naam Eindhoven Artificial Intelligence Systems Institute (EAISI). Voor het project is 100 miljoen euro gereserveerd.

50 vacatures

De plannen werden maandag gepresenteerd in de collegezaal door rector Frank Baaijens. Carlo van de Weijer, directeur van TU/e’s Strategic Area Smart Mobility krijgt de leiding over het instituut. Met het opzetten van het instituut creëert de TU/e zo’n 50 vacante posities, die de universiteit wil vullen met hoogleraren, universitaire hoofddocenten (UHD’s) en universitair docenten (UD’s). Of deze plekken ook bij voorkeur worden ingevuld met vrouwen, zoals de halfjaarlijkse 'mannenstop' van de Eindhovense universiteit doet vermoeden, is niet specifiek bekend gemaakt. 

Wetenschappelijke missie

De wetenschappelijke missie van EAISI is het verzamelen en analyseren van data én op basis daarvan in real time beslissingen nemen in safety-critical situaties, zo beschrijft Cursor. Volgens het medium betekent dit dat die adviezen levensbepalend kunnen zijn, zoals bij autonoom rijdende auto’s en zorgrobots. “Dat is ook meteen de specifieke rol die we voor de TU/e zien. Vroeger zat AI met name in de cyberwereld, bij Google, booking.com, Spotify en andere consumentenplatforms. Nu evolueert AI richting velden waarin de TU/e traditioneel sterk is, zoals High Tech Systems en Human Technology Interaction. Bij EAISI worden de machines intelligent”, verklaart Van de Weijer tegenover het universiteitsmedium.

Fikse investering

De voortrekker van het instituut is tevens blij met de fikse investering die het nieuwe instituut krijgt toebedeeld. Het getuigt volgens Van de Weijer van een hoop vertrouwen vanuit de universiteit. “Ik zie vooral gemotiveerde mensen die hier graag tijd voor vrij maken. Met een investering van honderd miljoen euro zet de TU/e een sterk commitment neer”, zo tekende Cursor op.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
JF CHIVRACQ 06 juli 2019 07:17

"AI" begint langzamerhand net zo fake te klinken als "BIO" een jaar jaren geleden, heb ik het gevoel...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.