Overslaan en naar de inhoud gaan

TU Delft ontwikkelt batterijloze draagbare spelcomputer

Onderzoekers van TU Delft en Northwestern University (Illinois, VS) hebben een batterijloze en faalbestendige kloon ontwikkeld van de 8-bit Nintendo Game Boy. De spelcomputer is te gebruiken dankzij zonnepanelen en door energie van het indrukken van knoppen.
gamende kinderen, juichen, laptop
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De onderzoekers wilden de grenzen van ‘batteryless intermittent computing’ flink oprekken en bekijken wat er mogelijk is in de richting van consumententoepassingen, zo meldt TU Delft op zijn website.

Het energiebewuste spelplatform (ENGAGE) heeft de vorm en omvang van een Game Boy, maar aan de voorkant zijn zonnepanelen toegevoegd. Ook wordt het indrukken van knoppen gebruikt als energiebron. De oorspronkelijke Game boy processor wordt vervolgens geëmuleerd.

IoT-apparaten zonder batterij

De onderzoekers voorzien dat door de snelle ontwikkelingen in de toekomst miljarden IoT-apparaten met een klein vermogen zonder batterij kunnen. De energie wordt tijdens het gebruik geleidelijk teruggewonnen. Ondanks dat apparaten wel honderden keren per seconde uitvallen kunnen ze taken naar behoren uitvoeren. De uitdaging bestaat vooral rondom accuraat geheugenbeheer en nauwkeurig bijhouden van verstreken tijd.

“Om tot een acceptabele speeltijd te komen tussen de keren dat het apparaat uitvalt, moesten de onderzoekers de hardware en software van het systeem vanaf de grond af aan herontwerpen, zodat het zowel energiebewust als energie-efficiënt was”, meldt TU Delft. Een nieuwe techniek maakt het mogelijk om de actieve staat van het systeem zo efficiënt mogelijk naar het permanente geheugen te schrijven. Traditionele savegames worden daardoor overbodig.

Uitdagingen

Op dit moment is het mogelijk om voor elke tien seconden te spelen met minder dan een seconde spelonderbreking. Bij sommige spellen zoals Schaken Solitaire en Tetris vinden onderzoekers dit ‘acceptabel’. Er is volgens onderzoekers nog een lange weg te gaan voordat ‘state-of-the-art’ spelcomputers helemaal zonder batterij kunnen. De Game Boy-kloon van TU Delft dient voorlopig voornamelijk als eerste stap en om bewustzijn te verhogen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in