Loopbaan

Governance
Donald Trump

Trump ondermijnt eigen techindustrie in Silicon Valley

Problemen met werkvisa levert de tech-industrie grote problemen op.

Donald Trump © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Gage Skidmore
11 januari 2019

Problemen met werkvisa levert de tech-industrie grote problemen op.

De ICT-industrie in Silicon Valley is grootgebruiker van de H-1B-visa die buitenlands talent nodig heeft om in de verenigde Staten aan het werk te kunnen. Nu Trump steeds meer restricties toepast op het verstrekken van de visa, klagen de techbedrijven dat hun ontwikkeling daardoor negatief worden beïnvloed.

Vier van de tien werkgevers die vorig jaar ene H-1B-visum kregen zijn actief in de hightech-industrie. Zo'n 40 procent van de respondenten in een online onderzoek stellen dat de restricties opgelegd door president Trump, hun bedrijfsvoering negatief beïnvloeden.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Bind, een chatplatform, onder 50.000 aangesloten tech-professionals, meldt The Register.

Trump heeft de restricties ingesteld in het kader van zijn anti-immigratiepolitiek en beleid om Amerikaanse burgers meer werk te bieden. Daarbij heeft hij ook de speciale voorkeursregeling uitgesteld waarbij bedrijven die willen betalen een versnelde behandeling krijgen bij visumaanvragen. Trump verlengde onlangs nog de opschorting van deze speciale regeling.

Bestaande werkvisa verlopen

Aanvankelijk kregen de techbedrijven vooral te maken met problemen nieuw talent uit het buitenland aan te trekken. Inmiddels is het beleid zo lang van kracht dat buitenlandse werknemers in problemen komen met de verlenging van hun werkvisum of als zij willen overstappen naar een andere werkgever in de Verenigde Staten.

De ICT-bedrijven in Silicon Valley hebben al verschillende keren bij de Trump-regering aangedrongen op een uitzonderingspositie maar krijgen nul op rekest. Tegenstanders van zo'n uitzonderingspositie claimen dat de bedrijven het visumsysteem gebruiken om goedkope krachten uit het buitenland aan te trekken en daarbij Amerikanen kandidaten buitenspel zetten.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.