Development

Software-ontwikkeling
Linus Torvalds

Torvalds: Eindelijk Rust voor de Linux-kernel

Programmeertaal Rust duikt mogelijk al op in de eerstvolgende release. 

Linus Torvalds © CC BY-SA 2.0 Juanjo Marin
24 juni 2022

Programmeertaal Rust duikt mogelijk al op in de eerstvolgende release. 

De programmeertaal Rust duikt zeer binnenkort op in de Linux-kernel. Dat heeft Linux-maker Linus Torvalds bekendgemaakt op de Open Source Summit in Texas. Mogelijk verschijnt de eerste Rust-code al met de aankomende release van Linux in de kernel.

De kernel van Linux bestaat met name uit de programmeertaal C, maar sinds enige tijd krijgt ook programmeertaal Rust een voet aan de grond. Afgelopen december werd een patch uitgebracht waarmee Rust ondersteuning kreeg als tweede taal voor de kernel-code. Die patch moet nog wel samengevoegd worden met de kernel, en daar wacht de Linux-gemeenschap dus al op sinds december.

Nu lijkt er schot in de zaak te komen, schrijft The Register. Torvalds heeft namelijk gezegd dat de ondersteuning voor Rust-code mogelijk in de volgende release, 5.20, gemerged wordt. "Veel mensen denken dat we iets te risicomijdend zijn. Over Rust wordt al meerdere jaren gesproken. Maar we komen nu op een punt dat we het zeer binnenkort gaan samenvoegen in de kernel. Misschien al met de volgende release", aldus Torvalds.

Torvalds: dit is een test

Rust kan diverse voordelen gaan bieden voor de Linux-kernel. Veel van de kwetsbaarheden in de huidige kerncode komen namelijk voort uit problemen met de beveiliging van het geheugen. De interpreter van Rust voert echter automatisch een check uit op dit soort veelvoorkomende fouten en blokkeert daarop. Met Rust kunnen dergelijke kwetsbaarheden dus voorkomen worden. 

Toch blijft Torvalds nog wat voorzichtig met zijn enthousiasme, zoals hij de afgelopen jaren ook heeft gedaan. "Voordat alle Rust-mensen te enthousiast worden: voor mij is dit een proefperiode." Torvalds zegt de voordelen van Rust wel te willen hebben en in te zien dat er technische redenen zijn dat Rust een goed idee is voor de kernel. "Maar meer dan 25 jaar geleden hebben we ook C++ geprobeerd en daar zijn we na twee weken mee gestopt. Dus voor mij is Rust een manier om iets nieuws te proberen. Veel mensen hebben hieraan gewerkt, dus ik hoop dat het goed gaat, want anders zullen ze teleurgesteld zijn."

Lees meer over
1
Reacties
Bop 30 juni 2022 21:12

De kurnul gemursht.

Met de kern samengevoegd, zeg maar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.