Innovatie & Strategie

Personal Tech
MacBook Pro 2018

'Topmodel MacBook Pro klokt onder door dun design'

Apple's krachtigste MacBook Pro zou zijn volle potentie bij lange na niet halen.

© Apple
18 juli 2018

Apple's krachtigste MacBook Pro zou zijn volle potentie bij lange na niet halen.

Het topmodel van Apple's vernieuwde lijn laptops voor professionals lijkt beperkt door het standaardontwerp van de MacBook Pro (MBP). Het krachtigste model heeft Intels recent uitgebrachte Core i9-processor aan boord die zes cores heeft die een kloksnelheid van 2,9 GHz kunnen halen. Als turbosnelheid, waarbij dus niet alle cores actief zijn, noemt Apple een plafond van 4,8 GHz. Alleen lijkt dit in de praktijk niet haalbaar.

Terugschakelen

Het dunne ontwerp van de Mac-laptop beperkt de mogelijkheid tot hitte-afgifte waardoor de Intel-processor zichzelf inperkt qua snelheid. Dit is geconstateerd door techvlogger Dave Lee die in zijn tests met videopakket Adobe Premiere Pro verrassend lage kloksnelheden zag. Het terugschakelen dient om oververhitting en daarmee beschadiging van de processor te voorkomen.

Terwijl lagere snelheden dus niet alleen mogelijk maar zelfs bedoeld zijn, komt Lee toch tot de conclusie dat de processor beperkt wordt in de laptopbehuizing. "De i9 in deze MacBook kan niet eens zijn basiskloksnelheid aanhouden", stelt hij. Het gemiddelde komt uit op 2,2 GHz. De vlogger heeft zijn aandacht niet eens gevestigd op de indrukwekkende pieksnelheid van bijna 5 GHz die mogelijk is door Intels Turbo Boost-functie.

Wat is de basis?

Overigens wordt de door hem als basis genoemde snelheid door Mac-maker Apple wel als 'tot'- snelheid genoemd. Processorproducent Intel geeft die 2,9 GHz echter op als basissnelheid voor de mobiele variant van zijn Core i9. Het behalen van de turbosnelheid, die in wezen geldt voor geldt voor singlecore workloads, is afhankelijkheid van de processorbelasting, plus het aanwezige koelingssysteem.

Lee legt de schuld bij de door Apple ontwikkelde processorkoeling. Deze schiet volgens hem ernstig tekort voor het vermogen van de i9, die een aparte configuratie-optie (van 340 euro) is voor de 15 inch MacBook Pro. Eerder hebben andere tests door reviewers en tech-media al opvallende verschillen aangetoond in de snelheden van dezelfde Intel-processors in verschillende Windows-laptops. Computerfabrikanten kunnen zich dus onderscheiden met hun koelingsaanpak.

Beperkte test

De Canadese vlogger Lee heeft ter vergelijking het Adobe-videopakket ook laten draaien op het MacBook Pro-topmodel van vorig jaar. Die voorganger weet met zijn i7-processor (van Intels vorige, zevende generatie Core-chips) de rendering van een 5k-videobestand vier minuten sneller te doen.

Apple-technieuwssite Apple Insider merkt nog op dat Premiere Pro niet is geoptimaliseerd voor de Mac, en dat de YouTuber geen andere professionele softwarepakketten heeft getest op de i9-MBP. Lee noemt in zijn video zelf ook het feit dat Adobe's videobewerkingssoftware niet is geoptimaliseerd, maar zijn controletest met het huidige topmodel in een vriesvak geeft een aanzienlijk sneller renderresultaat.

Vlogger Dave Lee neemt Apple's nieuwste mobiele Mac-topmodel onder de loep:

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.