Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Facebook

'Tientallen Amerikaanse staten sluiten zich aan bij onderzoek naar Facebook'

Antitrustcoalitie tegen Facebook groeit van 9 naar mogelijk wel 40 staten.

8 oktober 2019

Antitrustcoalitie tegen Facebook groeit van 9 naar mogelijk wel 40 staten.

Het aantal Amerikaanse staten dat een onderzoek wil naar antitrustpraktijken van Facebook, is veel groter dan totnogtoe gedacht. Het onderzoek is gestart door 9 staten, en vermoedelijk sluiten er nog 32 zich daarbij aan. In de Verenigde Staten leeft er steeds grotere bezorgdheid over de macht van Facebook.

Vorige maand kondigden de procedeur-generaals van negen staten, geleid door New York, een onderzoek aan naar de machtspositie van Facebook. Ze willen meer duidelijkheid over het tegenwerken van concurrenten, het verhogen van online advertentietarieven en (mogelijke) datalekken van gebruikersgegevens. Gisteren hielden de procedeur-generaals een overleg en daaruit blijkt dat mogelijk nog 32 andere staten het onderzoek willen steunen. Dat schrijft Reuters op basis van meerdere (deels anonieme) bronnen.

Onderzoek duurt nog even

Als dat gebeurt, doen veertig van de vijftig Amerikaanse staten gezamenlijk onderzoek naar de praktijken van Facebook. De procedeur-generaals hebben al overlegd gevoerd met de nationale procedeur-generaal en topmensen van de antitrust-afdeling van het Ministerie van Justitie, aldus Reuters. Het is niet bekend wanneer de coalitie officieel bekendmaakt hoeveel en welke staten er mee doen. Concrete onderzoeksresultaten laten voorlopig op zich wachten. 

Meerdere Facebook-onderzoeken

Er lopen overigens meerdere onderzoeken naar Facebook, onder andere door de Federal Trade Commission (FTC). In juli ging Facebook akkoord met het betalen van vijf miljard dollar boete aan de FTC. De boete werd opgelegd na verschillende privacyschendingen van Facebook. Zo houdt de FTC het socialmediabedrijf deels verantwoordelijk voor het Cambridge Analytica-schandaal, waarbij de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers in handen kwamen van databedrijf Cambridge Analytica. Die gegevens werden gebruikt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 te beïnvloeden.  

Algemeen big tech-onderzoek

Een ander antitrust-onderzoek vindt plaats naar big tech-bedrijven in het algemeen. Dat zijn naast Facebook ook giganten als Google, Amazon en Microsoft. Aan dit onderzoek doen liefst 48 van de 50 staten mee, plus de procedeur-generaals van Puerto Rico en het District van Columbia. Californië is één van de twee staten die niet meedoet. Niet geheel toevallig is dit de thuisstaat van de meeste techreuzen. 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.