Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook moet niet te veel encryptie gebruiken, aldus Westerse overheden

Facebook moet zijn nieuwe chatplatform niet voorzien van sterke end-to-end-encryptie zonder achterdeurtje. Die oproep doen de overheden van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië in een open brief aan Facebook. Zonder zo'n achterdeurtje kunnen inlichtingendiensten niet meekijken en dat maakt de wereld kwetsbaarder, is hun redenatie.
Facebook splitsen
© AG Connect
AG Connect

De brief wordt later vandaag gepubliceerd, maar is al gelekt door Buzzfeed News. De drie Westerse overheden richten zich tot Facebook omdat het socialmediabedrijf werkt aan een overkoepelende chatddienst voor zijn chatapps van Instagram, WhatsApp en Facebook Messenger. Het is de bedoeling dat gebruikers van deze drie Facebook-diensten elkaar straks berichten kunnen sturen, ook als ze niet dezelfde app gebruiken.

Universele chatapp zou veiligheid bedreigen

Facebook wil het nieuwe chatplatform beveiligen met end-to-end-encryptie, waardoor berichten in principe alleen leesbaar zijn op het apparaat van de verzender en ontvanger. De VS, het VK en Australië zijn hier tegenstander van omdat hun inlichtingendiensten dan niet meer stiekem kunnen meekijken. De overheden roepen Facebook daarom op het chatplatform niet uit te brengen 'zonder garanties dat er geen afname van de gebruikersveiligheid is en zonder dat we geen toegang hebben tot de berichten om onze burgers te beschermen.' Gebruikersveiligheid is een brede term waar de overheden het traditionele inlichtingenwerk mee bedoelen. "Veiligheidsverbeteringen in de virtuele wereld mogen ons niet kwetsbaarder in de fysieke wereld maken."

Landen willen achterdeurtje

De landen zijn bang dat een universele chatapp met end-to-end-encryptie gebruikt gaat worden door kwaadwillenden, waaronder terroristen, kindermisbruikers en vijandige landen. Ze pleiten daarom voor een 'balans tussen het beveiligen van data en de noodzaak voor opsporingsdiensten om die data te gebruiken om de veiligheid te kunnen garanderen.' In andere woorden: ze willen een achterdeurtje in de beveiligde chatapp zodat inlichtingendiensten ongezien kunnen meekijken.

Volgens Buzzfeed heeft Facebook een statement vrijgegeven waarin het zich uitspreekt tegen de brief van de VS, het VK en Australië. Eerder dit jaar sloot het socialmediabedrijf zich al aan bij een internationale coalitie van privacyorganisaties en -experts die zich hard maken voor privacy, onder andere via end-to-end-encryptie. WhatsApp, de populairste chatapp van Facebook, heeft al sinds 2016 end-to-end-encryptie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in