Beheer

Personal Tech
wanhoop

Thuiswerk drijft frustratie over wifi-router naar hoogtepunt

Nieuwe router kopen geen garantie dat problemen minder worden.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Sam Catanzaro
4 november 2020

Nieuwe router kopen geen garantie dat problemen minder worden.

Een van de frustraties van het thuiswerken is een gebrekkige internetverbinding. Veel mensen gaan over tot de aanschaf van een nieuwe router in de hoop de problemen zo op te lossen. Maar de klanttevredenheidsindex daalt, wat aangeeft dat het installeren of oplossen van problemen voor velen geen sinecure is.

De consumententevredenheidsindex van thuisrouters, die is opgesteld door de Amerikaanse marktonderzoeker J.D. Power, laat op alle tien punten waarop gemeten wordt een daling zien, variërend van het bereik van het wifi-signaal en betrouwbaarheid tot het gemak van installeren en de hulp van de supportafdeling.

Een optimale werking van de internetverbinding is dit jaar voor veel mensen veel belangrijker geworden, nu het succes van thuiswerken er grotendeels afhankelijk van is. Als er problemen zijn, proberen mensen die op te lossen. Als dat niet lukt koopt men een nieuwe in de hoop dat de voortschrijdende technologie hen te hulp schiet. Dat blijkt vaak niet het geval, constateert J.D. Power uit een groot consumentenonderzoek naar de ervaringen met routers de de afgelopen 12 maanden zijn aangeschaft.

Maak goede instructievideo's

Er wordt met name geklaagd over zeer gebruiksonvriendelijke installatieprocedures. "Leveranciers zouden het proces al kunnen verbeteren door voor klanten simpele instructies te maken en links naar instructievideo's voor installatie en optimalisatietrucs", zegt Ian Greenblatt, technology, media and telecom intelligence lead bij J.D. Power tegen ZDNet.

Uit het onderzoek komt TP-Link als beste uit de bus, gevolgd door D-Link en Netgear. Linksys, ASUS en Motorola presteren duidelijk onder het industriegemiddelde. 

Lees meer over
6
Reacties
Bop 19 november 2020 14:42

WiFi gebruik ik alleen voor mijn telefoon.

Mijn PC hangt gewoon 'ouderwets', simpel, BETROUWBAAR, en snel aan een ethernet-kabel.

Momenteel is het nog Bluetooth vanaf mijn PC voor een luidspreker dat me tegen het plafond jaagt, doordat het niet wil opstarten. Helaas lukte het nog niet om het signaal via een kabeltje te laten lopen. Gelukkig zit mijn muis nog wel aan een draadje.

'Handig' dat draadloos.

Joost Lommers 16 november 2020 16:19

@Emiel, ik ben benieuwd wat jij aanraadt, aangezien genoemde merken allemaal bovenaan in best-of lijstjes staan. En inderdaad, als je bereik wilt hebben dan is mijn huidige router prima. Maar jammer genoeg valt ie regelmatig 20 seconden uit. En dan heb je zelfs geen internet als je er pal naast staat. Netgear R7000 Nighthawk met meest recente firmware.

Harry Oldinkhof 04 november 2020 17:02

@Joost,

Met een kabeltje is het geen mesh meer maar een Multi-AP Wifi netwerk.

Joost v.d. Eijk 04 november 2020 13:23

Mesh werkt perfect als je bij zo veel als mogelijk hubs gebruikt met backhaul. Een kabel dus.
Geen last van betonnen vloeren en overal maximaal WiFi.
Zonder kabel blijft het "naadje".
Maar ja, je kunt nu eenmaal niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten alhoewel velen denken van wel en dat ook willen.

Harry Oldinkhof 04 november 2020 13:07

In de gemiddelde (doorzon) woning staat de router beneden in de meterkast en wordt er op een zolderkamer gewerkt. Dat zijn twee betonnen vloeren waar je 5GHz signaal niet doorheen komt.

Met 2.4GHz maak je nog een kans, echter, er zijn effectief slechts drie kanalen beschikbaar (1, 6 en 11/13). Een buurman die op kanaal 2,3,4 of 5 gaat zitten (omdat die vrij lijken) stoort zowel zijn buurman op kanaal 1 als de andere buren op kanaal 6 en wordt zelf door beide buren gestoord. 2,4 is bovendien gevoelig voor storingen van BlueTooth, de Magnetron, de babyfoon (van de buren) en je USB3.0 externe schijf. De 2.4GHz band is nog drukker dan de bezorgservice van AH.

Veel mensen maken ook nog de fout door het kanaal breder te maken (40 of 80MHz ipv de standaard 20Mhz) omdat dat "sneller" zou zijn. Een breder kanaal kiezen op een volle band is hetzelfde als proberen met een vrachtwagen sneller door de binnenstad te rijden. In de binnenstad is een (smalle) tweewieler het snelst.

Het gebruik van Mesh klinkt leuk, maar je data wordt via twee hops en twee frequenties verstuurd. Je gebruikt de Ether dus twee keer. Dat gaat de drukte niet helpen.

Trek je oude TV-coax kabel eruit en vervang hem door een Cat-5 UTP kabel om dichter bij je werkplek een 5Ghz AP op te hangen. Als dat niet mogelijk is gebruik dan een Power Line adapter die zowel naar de werkplek als naar de router een kabel koppeling heeft.

In het artikel wordt naar de router gewezen. De Clients op een Wifi zijn net zo belangrijk (zenden immers ook). Een oud apparaat dat alleen 802.11b/g ondersteunt kan de performance van de meest recente router killen. Dat kan ook een oud apparaat van de buren zijn dat toevallig dezelfde frequentie gebruikt (niet jouw Wifi).

Zoals Emiel zegt, nadenken, plannen en goed ontwerpen.

Emiel 04 november 2020 11:11

Wifi instellen is niet voor iedereen weggelegd, voor een goed draadloos netwerk is kennis en ervaring nodig (naast de nodige tools). Providers maken zich er (te) makkelijk vanaf door alles "automagisch" in te stellen, wat vrijwel altijd leidt tot een waardeloze instelling. En de consument doet maar wat.

Fijn dat de gebruikerservaring hoog is bij bovengenoemde merken, je kan je afvragen of dat leidend moet zijn voor de aanschaf van die betreffende merken (lees: je hebt een paar waardeloze merken te pakken).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.