Beheer

Zakelijke software
Firefox ESR

Testers gezocht voor Firefox-beheeropties

Nieuwe Enterprise-beheermogelijkheden van Firefox Quantum zijn compatibel met Window Group Policy Objects.

© Mozilla
15 maart 2018

Nieuwe Enterprise-beheermogelijkheden van Firefox Quantum zijn compatibel met Window Group Policy Objects.

De zakelijke versie van Firefox Quantum, ESR (extended support release) 60, komt uit op 8 mei. Mozilla zoekt nu beheerders die willen testen.

Firefox Quantum is voor consumenten al beschikbaar sinds november, en is een geheel herziene versie van de browser die vooral gericht is op snelheid. Daarnaast gebruikt Quantum volgens Mozilla 30 procent minder geheugen dan naaste concurrent Chrome.

Groepsbeheer

Open source-stichting Mozilla brengt eindelijk beheeropties naar zijn browser: de aankomende ESR-variant van Firefox Quantum is uitgerust met een policy engine. Deze ingebouwde beheermogelijkheden zijn compatibel met Windows Group Policy, en voor wie niet met Windows GPO werkt is er een policies.json-bestand.

Beheerders krijgen hiermee de mogelijkheid om voor alle gebruikers tegelijk diverse zaken in- en uit te schakelen. Dit omvat app-updates, autocomplete voor formulieren en het onthouden van wachtwoorden. Firefox-maker Mozilla is nu actief op zoek naar feedback over de Quantum ESR-bèta. Een overzicht van de reeds geïmplementeerde beheermogelijkheden staat op Github.

Extended Release

ESR-versies van Firefox zijn al beschikbaar sinds versie 10. Beheerders, met name degenen die eigen webtoepassingen onder hun hoede hebben, hadden toen aangegeven het snelle tempo van Mozilla (iedere 6 tot 8 weken een nieuwe versie) niet te kunnen bijhouden. De aparte ESR-versies voor zakelijk gebruik zijn gebaseerd op een stabiele consumentenversie, op dit moment Firefox 52, en kennen een flinke overlappingsperiode. De laatste editie van versie 52 (ESR 52.9) wordt uitgebracht op 3 juli; end-of-life (EOL) is 8 weken later op 28 augustus. Firefox Quantum ESR is dan al 16 weken uit bèta.

EOL voor versie 52 betekent ook dat alleen nog WebExtensions kunnen worden gebruikt, en alle verouderde add-ons moeten worden vervangen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.