Overslaan en naar de inhoud gaan

Tesla vol in de remmen door hack van reclamebord

Algoritmes verantwoordelijk voor het op een veilige manier zelfstandig rijden van auto's, moeten niet alleen met voorspelbare en onverwachte verkeerssituaties rekening houden, maar ook met manipulatie van de omgeving door hackers.
remmen
© CC0 - Pexels.com
CC0 - Pexels.com

Onderzoekers hebben aangetoond dat voor de mens onzichtbare wijzigingen in het beeld op een elektronisch reclamebord ervoor kunnen zorgen dat de software in een zelfrijdende auto deze vol in de remmen gooit met als gevolg files of ernstige ongelukken.

De software reageert op zogeheten fantoom-afbeeldingen van een stopteken. Tussen de reguliere beelden die op het reclamebord worden getoond, flikkert het fantoombeeld. Het menselijk oog neemt dat nauwelijks waar, maar de camera's van de auto registreren het stopteken wel, tonen de onderzoekers van de Israëlische Ben Gurion University aan. De algoritmen in de besturingssoftware reageren daarop en stoppen de auto.

Hack vrijwel niet te ontdekken

Het probleem is dat een kwaadwillende zo'n actie vrijwel onopgemerkt kan doen omdat er ogenschijnlijk niets ongebruikelijks gebeurt. Het lijkt een fout in de besturing van de auto. De onderzoekers presenteren de details van hun bevindingen in november op de ACM Computer and Communications Security conferentie die dit jaar volledig als een virtueel evenement plaatsvindt.

Dezelfde onderzoeksgroep deed al eerder experimenten met flitsbeelden van een voetganger die geprojecteerd werden op de omgeving van de zelfrijdende auto.

Tesla stops at phantom roadsign
Tesla stops at phantom roadsign

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in