Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
remmen

Tesla vol in de remmen door hack van reclamebord

Gemanipuleerd reclamebord brengt Autopilot-software in de war.

© CC0 - Pexels.com Alex Fu
16 oktober 2020

Gemanipuleerd reclamebord brengt Autopilot-software in de war.

Algoritmes verantwoordelijk voor het op een veilige manier zelfstandig rijden van auto's, moeten niet alleen met voorspelbare en onverwachte verkeerssituaties rekening houden, maar ook met manipulatie van de omgeving door hackers.

Onderzoekers hebben aangetoond dat voor de mens onzichtbare wijzigingen in het beeld op een elektronisch reclamebord ervoor kunnen zorgen dat de software in een zelfrijdende auto deze vol in de remmen gooit met als gevolg files of ernstige ongelukken.

De software reageert op zogeheten fantoom-afbeeldingen van een stopteken. Tussen de reguliere beelden die op het reclamebord worden getoond, flikkert het fantoombeeld. Het menselijk oog neemt dat nauwelijks waar, maar de camera's van de auto registreren het stopteken wel, tonen de onderzoekers van de Israëlische Ben Gurion University aan. De algoritmen in de besturingssoftware reageren daarop en stoppen de auto.

Hack vrijwel niet te ontdekken

Het probleem is dat een kwaadwillende zo'n actie vrijwel onopgemerkt kan doen omdat er ogenschijnlijk niets ongebruikelijks gebeurt. Het lijkt een fout in de besturing van de auto. De onderzoekers presenteren de details van hun bevindingen in november op de ACM Computer and Communications Security conferentie die dit jaar volledig als een virtueel evenement plaatsvindt.

Dezelfde onderzoeksgroep deed al eerder experimenten met flitsbeelden van een voetganger die geprojecteerd werden op de omgeving van de zelfrijdende auto.

Tesla stops at phantom roadsign
@ Ben-Gurion University of the Negev - Ben Nassi
Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
JF CHIVRACQ 16 oktober 2020 13:05

"voor de mens onzichtbare wijzigingen in het beeld op een elektronisch reclamebord..." + "Het menselijk oog neemt dat nauwelijks waar"
=> Nou, 500ms is een halve-seconde!, duidelijk te zien op de 6,5Mb GIF-Afbeelding, ik zou ook stoppen...!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.