Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Tesla

Tesla verkoopt abonnement voor 'autonoom' rijden

Wat Tesla 'full self driving' noemt, maar wat niet echt autonoom is.

© Tesla
19 juli 2021

Wat Tesla 'full self driving' noemt, maar wat niet echt autonoom is.

Automaker Tesla biedt nu wat CEO Elon Musk al een paar jaar belooft: een abonnementsoptie voor autonoom rijvermogen. Eigenaren van sommige Tesla-auto's kunnen nu maandelijks betalen voor zelfrijdend vermogen van hun elektrische wagens, waarbij wel nog altijd een menselijke chauffeur vereist is. Sommige klanten kunnen korting krijgen op het maandbedrag van 199 dollar.

De reguliere prijs voor Full Self Driving (FSD) geldt voor Tesla-rijders die voldoen aan de systeemvereisten. Qua hardware zijn dat wagens die versie 3.0 van de FSD-computer aan boord hebben. Qua software moeten die auto's dan ook de Basic óf Enhanced configuratie hebben van Tesla's AutoPilot-functionaliteit.

Upgrade en korting

Tesla's die niet voldoen aan de systeemvereisten kunnen door middel van een hardware-upgrade toch in aanmerking komen voor het FSD-abonnement. Die upgrade kost 1500 dollar, weet The Verge te melden. Daarna kan een Tesla-rijder gaan voor het maandelijks te betalen abonnement op zelfrijdend vermogen. Een menselijke chauffeur moet wel ten allen tijde achter het stuur zitten en attent blijven.

Voorheen bood Tesla zijn FSD-functionaliteit alleen in de vorm van een aanschaf, die dan 10.000 dollar kostte. CEO Elon Musk heeft al een paar jaar aangekondigd dat er een abonnementsoptie aankomt. Nu is dat dan gerealiseerd, voor klanten in de Verenigde Staten. Het is nog niet bekend of en wanneer FSD-abonnementen uitkomen in andere landen. Tesla meldt dat het dit zal communiceren in zijn app voor Tesla-eigenaren.

Klanten die eerder betaald hadden voor het later geschrapte Enhanced AutoPilot in hun auto's komen in aanmerking voor korting op het FSD-abonnement. Zij betalen 99 dollar per maand, in plaats van 199 dollar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.