Overslaan en naar de inhoud gaan

Tentamenstoring UvA veroorzaakt door update proctoringssoftware

De storingen bij tentamens aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) werden veroorzaakt door serverproblemen en een update aan proctoringssoftware Proctorio. Door de storingen, die eind oktober plaatsvonden, werden de tentamens van duizenden studenten uitgesteld. De UvA en Proctorio zeggen beide dat er maatregelen genomen zijn om de problemen in de toekomst te voorkomen.
Universiteit van Amsterdam
© Universiteit van Amsterdam
Universiteit van Amsterdam

De tentamens van duizenden studenten van de UvA werden op 20 oktober uitgesteld. Zij konden niet inloggen in systemen als Canvas en Zoom, waardoor ze hun tentamens ook niet konden maken. Een woordvoerder van de UvA laat nu tegenover AG Connect weten dat de problemen werden veroorzaakt door synchronisatieproblemen.

De universiteit heeft twee inlogservers, waarvan er één een backup is. Maar door een fout in de synchronisatie tussen de beide servers ontstond er een storing. "Mocht het zich ooit nog voordoen kunnen we het direct herkennen en oplossen, zodat het een minimale downtime betekent." 

Update proctoringssoftware

Twee dagen later ging het echter weer mis: 200 studenten van de studie master business administration konden hun tentamen niet maken door een nieuwe storing. Volgens de UvA lag het probleem bij de gebruikte proctoringssoftware, waarmee gecontroleerd wordt of studenten niet frauderen tijdens tentamens. Maar leverancier Proctorio zou in eerste instantie verklaard hebben dat het aan de servers van de UvA lag.

Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat het probleem inderdaad bij hen lag. Het probleem zat in een extra beveiligingsmaatregel die enkele maanden eerder op verzoek van klanten van Proctorio werd toegevoegd aan het systeem. Met die maatregel moet gegarandeerd worden dat alle beelden en audio die van een student gemaakt zijn als controle op fraude ook daadwerkelijk opgeslagen kunnen worden. "We hebben veel opties voor proctoring. Als gebruikers voor de hoogste versie kiezen, dan moet er heel veel data verwerkt worden. Het opnemen van audio en video van een examen van drie uur produceert bijvoorbeeld veel data."

Om te voorkomen dat achteraf blijkt dat die data niet goed is opgeslagen, wordt vooraf door het systeem onderzocht of de data wel verwerkt kan worden. "We hebben een bepaalde drempelwaarde. Onder die drempel is er een minimaal risico dat er iets fout kan gaan met het opslaan van de data." Blijkt er inderdaad een risico te zijn, dan voorkomt het systeem dat studenten aan hun examen kunnen beginnen door een storing te produceren, aldus de woordvoerder. 

Maatregelen genomen

Op 22 oktober ging dat dus mis. Door een onverwachte toename van gelijktijdige gebruikers in Europa kon niet meer gegarandeerd worden dat alle gemaakte video's opgeslagen konden worden. De beveiligingsmaatregel werd ingeschakeld en de 200 studenten van de UvA konden niet beginnen aan hun examens. "De studenten die al toegelaten waren tot de examens konden wel zonder problemen doorgaan."

Om het probleem op te lossen en tentamens in de toekomst goed te laten verlopen, heeft Proctorio ervoor gekozen om de maximale drempelwaarde te verhogen. "De nieuwe maximale drempelwaarde is vele malen hoger dan de conservatieve waarde en overweegt meerdere factoren, waaronder het aantal gelijktijdige gebruikers en eisen aan de bandbreedte."

Zowel Proctorio als een woordvoerder van de UvA zeggen dat eventuele toekomstige problemen op die manier voorkomen worden. De drempelwaarde wordt in de toekomst bovendien proactief getest. Ook wordt er nu beter gemonitord zodat eventuele problemen ook direct opgelost kunnen worden, belooft het bedrijf. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in