Beheer

IT beheer
studenten

Tweede storing UvA-tentamens treft studenten

Kort na massale inlogstoring nu tweede storing bij tentamens UvA.

© CCO / Pixabay Jarmoluk
22 oktober 2020

Kort na massale inlogstoring nu tweede storing bij tentamens UvA.

De Universiteit van Amsterdam is na de 'eenmalige storing' van eergister opnieuw getroffen door een IT-storing die tentamens voor studenten heeft 'gesaboteerd'. Het zou nu wel om een andere storing gaan, die bovendien geen duizenden studenten maar 'slechts' tweehonderd studenten heeft geraakt.

Ongeveer 200 studenten van de UvA-studie master business administration konden hun tentamen niet maken, meldt dagblad Het Parool. De Amsterdamse universiteit uit het vermoeden dat de oorzaak ligt bij de gebruikte proctoringsoftware, die moet controleren of studenten niet frauderen bij tentamens. Leverancier Proctorio zou echter verklaard hebben dat het aan de servers van de UvA ligt.

Foutmelding: verbindingsprobleem

Een getroffen student van de master-opleiding business administration vertelt aan de Amsterdamse krant dat het ditmaal niet een inlogprobleem was, en dat er een vreemd scenario plaatsvond. Inloggen lukte hem wel, waarna er stappen doorlopen moesten worden om de proctoringsoftware in te stellen. Dat deed hij, totdat hij ineens een melding kreeg dat de verbinding niet goed was. Alle medestudenten hebben die melding ook gekregen, aldus de anonieme student.

Na drie kwartier is het deze UvA-student gelukt om opnieuw in te loggen. Het is niet bekend hoeveel studenten alsnog zijn ingelogd en hun tentamen hebben afgerond. Ook is het onduidelijk wat de status is van die tentamens. Bij de grote inlogstoring eerder deze week zijn vele tentamens afgelast. Studenten moeten die op een ander moment dan doen. Een gedeelte van de toen getroffen studenten kon het tentamen nog per e-mail afleggen. De UvA sprak van een "eenmalig probleem", waar "we op dit moment nog geen oorzaak van hebben kunnen achterhalen". Daar voegde de onderwijsinstantie aan toe: "Er zijn geen aanwijzingen dat een capaciteitsprobleem of overbelasting de oorzaak is."

'Geen garantie'

Nu voor deze kleinere, tweede IT-storing legt de UvA in een mail aan studenten de schuld bij de aanbieder van de gebruikte proctoringsoftware. Studenten die voor het vak Internationaal Publiekrecht tentamen zouden doen, kregen van de universiteit te horen dat hun tentamen niet doorgaat omdat Proctorio geen goede werking kan garanderen. "Helaas is gebleken dat Proctorio ons geen garantie kan geven dat het programma goed zal functioneren tijdens het tentamen vanavond", citeert Het Parool uit de mail aan studenten.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.