Overslaan en naar de inhoud gaan

TechMeUp geeft ondervertegenwoordigd talent studievoorschot voor omscholing

Het tekort aan IT'ers in Nederland kan onder meer opgelost worden door mensen die zich laten omscholen naar een IT-carrière. Omscholing is echter kostbaar en niet voor iedereen een optie. Het nieuwe opleidingsfonds TechMeUp - opgezet door TechConnect en de particuliere opleiders Codam, Growth Tribe, Ironhack, TechGrounds, Techionista en Winc Academy - wil talent uit ondervertegenwoordigde groepen alsnog een kans geven op omscholing door een rentevrij studievoorschot te bieden.
School
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Omscholing brengt meer kosten met zich mee dan alleen de opleidingskosten. Diverse kandidaten moeten bijvoorbeeld ook kinderopvangkosten betalen, het wegvallen van inkomsten uit een baan compenseren en extra reiskosten financieren. Dat kan een flinke barrière zijn, die zelfs zo groot is dat bepaalde groepen zich niet kunnen laten omscholen.

"Het TechMeUp fonds wil deze barrière doorbreken met een rentevrij studievoorschot waarmee studenten hun leven en opleiding draaiende kunnen houden tijdens het studeren. Niet met een gift maar een voorschot. Een investering in jezelf", vertelt managing director Nikky Hofland. Deelnemers kunnen tussen de 2.500 en 7.500 euro als studievoorschot krijgen, dat volledig rentevrij is. Daarvoor werkt de non-profit samen met Kredietbank Nederland, een sociale kredietverstrekker zonder winstoogmerk. Het studievoorschot wordt pas terugbetaald als studenten een baan hebben gevonden. 

150 kandidaten in eerste jaar

In het eerste jaar moet er een studievoorschot beschikbaar komen voor 150 IT-talenten, waar 500.000 euro voor nodig is. De afgelopen maanden werd al 375.000 euro opgehaald van ngo's, de overheid, het bedrijfsleven en vermogende particulieren. "Tegelijkertijd willen we TechMeUp verder opschalen door opleiders toe te voegen en extra donaties op te halen, zodat nog meer IT-talent zich kan ontwikkelen", zegt mede-initiatiefnemer en bestuurslid Peter van Sabben.

De bedoeling is dat via het opleidingsfonds de toegang tot digitale trainingen voor ondervertegenwoordigde groepen wordt weggenomen. Op die manier zegt TechMeUp bij te dragen aan inclusie en kansgelijkheid in de Nederlandse IT-sector. De komende jaren wil TechMeUp daar doorlopend financiering voor ophalen bij ngo's, overheden, bedrijven en vermogende particulieren. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in