Innovatie & Strategie

Wetenschap
Database

Techleap wil gat tussen wetenschap en ondernemers dichten met database

Overzicht van al het wetenschappelijk onderzoek

© CC0 - Pixabay.com KEWL
6 maart 2020

Overzicht van al het wetenschappelijk onderzoek

Techleap, de organisatie van prins Constantijn die zich sterk maakt voor startups, is met een Nederlandse database gestart om het gat tussen wetenschap en ondernemers te dichten. Met ‘ScienceFinder’ worden onderzoeken naar opkomende technologieën in kaart gebracht.

Techleap zette het project op met TNO en de Universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen. Gebruikers van de database kunnen onderzoeksactiviteiten doorzoeken naar bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, waterstoftechnologie en blockchain, zo meldt de organisatie op zijn website. Zo wordt duidelijk waar wetenschappers in Nederland ‘proof of concepts’ voor ontwikkelen.

Enige in zijn soort

ScienceFinder heeft ongeveer 422.000 publicaties, 121.000 projecten en 456 academische starts-ups in kaart gebracht. Met de tool wordt wetenschappelijk onderzoek toegankelijk voor zakelijke partners, de gemeenschap en de overheid. Techleap stelt dat ScienceFinder  de enige in zijn soort is. Dankzij de database wordt ook voor bedrijven inzichtelijk waar relevante kennis aanwezig is over de verschillende onderwerpen. Samenwerking tussen wetenschappers en ondernemers wordt daardoor gestimuleerd.

Heatmaps

Wie bijvoorbeeld op ‘articifial intelligence’ zoekt, krijgt een overzicht van alle activiteiten per universiteit op dit onderwerp, met een stand van zaken per onderzoek. Volgens de makers kan de database ook worden gebruikt om de ontwikkelingen van baanbrekende technologieën te analyseren, zoals quantum computing, blockchain en artificial intelligence. Zo ontstaat een overkoepelend beeld van de terreinen waar wetenschappers momenteel actief zijn. Op basis daarvan kunnen onder meer ‘heat maps’ worden gegenereerd die zowel voor zakelijke als wetenschappelijke doeleinden nuttig zijn.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.