Innovatie & Strategie

Zakelijke software
MS Teams met stofzuiger

Teams drukt nu ook achtergrondgeluiden weg

Geluiden onvermijdelijk bij thuiswerken.

Gebruik MS Teams met stofzuiger in achtergrond © Microsoft
21 december 2020

Geluiden onvermijdelijk bij thuiswerken.

Het zat al enige tijd in de pijplijn, maar Teams kan nu hinderlijke achtergrondgeluiden wegdrukken met behulp van kunstmatige intelligentie.

Achtergrondgeluid van stofzuigers, borende buren, jengelende kinderen en koffiemachines, is een van de grote ergernissen bij vergaderingen met thuiswerkers. Noise cancelling is tegenwoordig standaardtechnologie in het luxe segment koptelefoons, maar traditioneel kan noise cancelling vooral constante achtergrondgeluiden wegfilteren, zoals die van een snelweg of het lawaai in een vliegtuig.

Microsoft had al in maart gedemonstreerd dat het mogelijk was het geluid van het openen van een chipszak softwarematig volledig weg te drukken terwijl de stem van de deelnemer in het gesprek nog gewoon te horen was. Nu is deze nieuwe eigenschap breed beschikbaar gemaakt, meldt Microsoft in een blog.

Alleen stem blijft hoorbaar

Voor de eigenschap is een speciaal deep neural network getraind. Het neurale netwerk van Teams is in staat stemgeluid te herkennen en verder alle andere geluiden te dempen, dus ook het geluid van tikken op een toetsenbord. Daarvoor is gebruik gemaakt van een database met 760 uur aan 'schone' spraakgeluiden en 180 uur aan allerlei achtergrondgeluiden. De ontwikkelaars hebben uitsluitend gebruik  gemaakt van openbare bronnen, dus niet van geluiden die afkomstig waren uit opnamen bij klanten thuis. Voor de spraakgeluiden werden gesprekken in meer dan 10 talen gesampled waarbij ook aandacht is besteed aan de 'toon' van de taal en emotie.

In eerste instantie is het onderdrukken van achtergrondgeluiden alleen nog beschikbaar in de desktopversie van de Teams-app. Microsoft is niet de eerste met videovergadersoftware met noise cancelling. Zo heeft bijvoorbeeld Google al sinds de zomer de mogelijkheid bij Google Meet de achtergrondgeluiden weg te filteren en Zoom heeft al een dergelijke eigenschap sinds 2018.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.