Beheer

Juridische zaken
T-mobile

T-Mobile mag doorgaan met datavrije muziek

Toezichthouder ziet geen probleem met Europese regels rond netneutraliteit

11 oktober 2017

Toezichthouder ziet geen probleem met Europese regels rond netneutraliteit

T-Mobile mag bundels blijven aanbieden waarbij het streamen van muziek niet ten koste gaat van het datategoed. Dat is niet in strijd met Europese regels die voorschrijven dat internetaanbieders alle dataverkeer gelijk moeten behandelen, ook wel netneutraliteit genoemd.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dat bepaald. De toezichthouder stelde eerder nog vast T-Mobile met zijn datavrije muziek de Nederlandse wet overtrad. Maar in april oordeelde de rechter dat de regels in ons land in strijd zijn met een Europese verordening die een soepelere uitleg toestaat van het begrip netneutraliteit.

De ACM heeft de zaak opnieuw onderzocht en concludeert dat datavrije muziek wel toegestaan is volgens die Europese richtlijn. De dienst is beschikbaar voor alle muziekstreamingdiensten en beperkt de keuzemogelijkheden voor consumenten niet, aldus de concurrentiewaakhond.

ACM ondermijnt netneutraliteit

Bits of Freedom, een stichting die strijdt voor onder meer vrijheid van communicatie, laat weten het besluit van de toezichthouder aan te zullen vechten. "Door nu niet strikt te handhaven zet de ACM aan tot het verzwakken van de bescherming van netneutraliteit in heel Europa'', aldus beleidsadviseur Rejo Zenger van de belangenorganisatie.

"Door te bepalen wat precies een muziekdienst is, bepaalt T-Mobile welke diensten in aanmerking komen voor een voorkeursbehandeling'', vindt Zenger. "Bovendien kunnen of willen niet alle diensten voldoen aan T-Mobile’s eisen. Dat betekent dat slechts een beperkte groep muziekdiensten een voorkeursbehandeling krijgt.''

1
Reacties
J.W van der Leest 11 oktober 2017 13:28

Heb ik iets gemist? Volgens mij geeft T-Mobile haar klanten een cadeautje in de vorm van extra databundel met als voorwaarde dat deze alleen voor Spotify en zo gebruikt kan worden. Lijkt me niet verkeerd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.