Beheer

Netwerken
T-Mobile

T-Mobile draait verkeersomleiding via Duitsland terug

Nederlands netwerkverkeer van T-Mobile loopt weer via AMS-IX.

Winkel van T-Mobile © CC - Flickr Mike Mozart
31 oktober 2019

Nederlands netwerkverkeer van T-Mobile loopt weer via AMS-IX.

Klanten van T-Mobile Thuis klagen sinds vrijdag over een veel hogere latency en lagere downloadsnelheden via het netwerk van de provider. Oorzaak is dat hun internetverkeer niet meer via het Nederlandse AMS-IX-knooppunt liep, maar via DTAG in Duitsland. Die omleiding is nu teruggedraaid. 

Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland, maakte het nieuws bekend op Twitter. De provider besloot dinsdag al om het omleiden van het internetverkeer volledig terug te draaien naar de originele situatie.

Dit moest stapsgewijs, waardoor er ook de komende nachten nog aan gewerkt wordt. "Een terugrol bestaat uit verschillende delen en fases", legt Abildgaard uit. "We blijven dit proces nauwgezet monitoren."

Abilgaard laat verder weten dat T-Mobile geen plannen heeft om het verkeer nog weer weg te halen van AMS-IX. 

Van Amsterdam naar DTAG

De problemen ontstonden afgelopen vrijdag, toen T-Mobile zijn internetverkeer via DTAG liet lopen. Dat knooppunt is in handen van Deutsche Telekom, het moederbedrijf van T-Mobile. Mogelijk is het goedkoper om het verkeer via een eigen knooppunt te laten lopen dan via AMS-IX. 

Al snel na de verandering ontstond er een klachtenregen op fora. Gebruikers hadden last van veel latency en lage downloadsnelheden. Een woordvoerder van T-Mobile zei eerder deze week dat de problemen slechts een beperkt deel van de klanten raakten. Op het forum van de provider stroomden klachten van ruim honderd klanten binnen. 

T-Mobile zei eerder dat de omleiding de kwaliteit van het netwerk moest verbeteren. Tegenover NU.nl laat een woordvoerder echter weten dat bleek dat de omleiding niet zonder vertragingen te doen was. De verwachte kwaliteitsverbetering werd dus niet gerealiseerd. 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.